in ,

Demmink, Opstelten en Teeven moeten getuigen in misbruikzaak

De Amsterdamse wil dat de voormalige justitietop gaat getuigen over kindermisbruik in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

Ex-jongensprostituee Bart van Well (42) had om een voorlopig getuigenverhoor van oud-minister Ivo Opstelten, oud-staatssecretaris Fred Teeven en oud-secretaris-generaal Joris Demmink gevraagd. De rechter heeft zijn verzoek ingewilligd.

Van Well zegt dat hij als tiener werkte in jongensbordelen in . Dat gebeurde volgens hem onder andere omdat de overheid niet ingreep tegen kinderprostitutie. Om die reden wil hij een schadevergoeding van de Staat.

Achterbank dienstauto
Verder beweert Van Well dat hij als 15-jarige jongen seks heeft gehad met Joris Demmink op de achterbank van zijn dienstauto. De voormalig topambtenaar heeft dit altijd ontkend.
Demmink was van 2002 tot in 2012 secretaris-generaal op het ministerie van . Twee mannen deden in 2008 en 2010 ook nog aangifte tegen Demmink, omdat ze zeggen door hem te zijn misbruikt in de jaren ’90.

Rolodexonderzoek
Eind jaren ’90 kwam er een onderzoek naar kindermisbruik door hoge justitiemedewerkers, het zogenoemde Rolodexonderzoek. Opstelten en Teeven moeten over dit onderzoek verklaren, omdat zij zeggen dat Demmink niet in het dossier staat terwijl andere mensen dat wel beweren.

Wanneer het voorlopig getuigenverhoor begint, is nog niet bekend.

‘Demmink wel degelijk verdacht in onderzoek kindermisbruik’

Voormalig topambtenaar Joris Demmink was eind jaren 90 wel degelijk een van de verdachten in het politieonderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen. Dat heeft een ex-rechercheur vandaag verklaard voor de rechtbank in Utrecht.

Oud-politieman Emile Broersma gaf indertijd leiding aan het observatieteam van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). Begin maart liet ook voormalig rechercheur Leen de Koter al weten dat Demmink een van de namen was die werden genoemd in het onderzoek naar georganiseerd kindermisbruik door een paar hooggeplaatste figuren. Hij bezigde daarbij alleen niet de term ‘verdachte’.

Vanuit verschillende hoeken is altijd volgehouden dat Demmink niet in beeld was. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) bevestigde dat eind maart nog eens in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit de verklaring die Broersma vandaag gaf, blijkt dat het de toenmalige chef was van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), J. de Wijs, die er in 1998 voor zorgde dat de zaak voortijdig strandde. De Wijs zou een van de verdachten, Hans Holthuis, destijds hoofdofficier van justitie van het landelijk parket, over het onderzoek hebben ingelicht. Dat werd vervolgens direct stopgezet.

Geen
Broersma had vanochtend te kennen gegeven dat hij vanwege zijn ambtsgeheim niets wilde zeggen over mensen naar wie hij in het verleden onderzoek heeft gedaan, maar de rechter-commissaris liet weten dat hij zich niet kon beroepen op zijn verschoningsrecht. Na overleg met zijn advocaat legde Broersma zich neer bij de beslissing van de rechter-commissaris. Hij had de mogelijkheid ertegen in hoger beroep te gaan, maar zag daarvan af.

 

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark
5 jaren geleden

.
Nu de rest nog Op Justitie en Binnenlandse zaken.
Er lopen zeker nog 3 anderen rond

frank
5 jaren geleden

Riouwstraat kwam vaak op bezoek bij julianalaan 96

WTF? Kinderen hebben Alzheimer? En aantal alzheimerpatiënten stijgt explosief

Bizar: 1/3e ex-eurocommissarissen hebben samen 98 bijbaantjes bij multinationals