in

Demonstratieverbod, dat kent de wet niet

Mag een burgemeester demonstraties op een specifieke plek in zijn stad verbieden? Gisteren kondigde de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen aan dat hij de komende twee maanden in de Schilderswijk geen protestmarsen toestaat. Eerdere demonstraties liepen er uit de hand.

“Wat Van Aartsen heeft besloten, kan volgens mij niet”, zegt de Amsterdamse emeritus hoogleraar staatsrecht Jit Peters. Zijn Nijmeegse collega Paul Bovend'Eert noemt het ‘zeer twijfelachtig' of het verbod juridisch standhoudt.

Peters: “Dit is uniek, hierin voorziet onze niet. Van Aartsen mag alleen iedere demonstratie afzonderlijk verbieden, bijvoorbeeld vanwege de kans op wanorde. Hij heeft het verbod afgekondigd terwijl hij niet weet welke demonstraties er nog aankomen en wat de aard ervan is. Bovendien is het zijn eerste plicht om de demonstranten in het geval van wanordelijkheden te beschermen. Pas als dat niet lukt, kan hij een manifestatie verbieden of naar een andere plaats verwijzen.”

Dat is geen sinecure, weet Peters. In 2005 spande de extreem-rechtse beweging Nederlandse Volks Unie (NVU) een kort geding aan tegen de Arnhemse burgemeester. De demonstratie moest volgens de gemeente plaatsvinden tussen negen en elf uur ‘s ochtends en op een afgelegen industrieterrein. Te beperkend, vond de NVU. De ging daarin mee, de maatregelen betekenden een ‘disproportionele inbreuk op de betogingsvrijheid'.

via TROUW.

Foto via Ramon Smits


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Prijsplafond: ‘Sorry, u verder behandelen is te duur, rust zacht!’

Hoeveel bewijs heeft u nodig dat uw overheid een slaaf van u wenst te maken?