in ,

Is Deutsche Bank de volgende die ten onder zal gaan?

DB

Het aandeel Deutsche Bank noteert rond het laagste punt ooit. Inmiddels staat de derde topman in zes jaar tijd aan het roer bij de grootste bank van Duitsland. Hier is duidelijk wat aan de hand. Dat is overigens zeker niet voor de eerste keer. Tijd om één en ander te onderzoeken. Afgelopen juni heeft het Amerikaanse Standard & Poor’s (S&P) de kredietwaardigheid van Deutsche Bank (DB) naar beneden bijgesteld van A naar BBB+. De problemen bij DB blijken al een tijdje gaande te zijn, vandaar ook dat het aandeel in vrije val is geraakt afgelopen jaren, zoals hieronder goed is te zien. De koers van Deutsche Bank staat inmiddels onder het niveau van tijdens de kredietcrisis.

DB

Amerikaanse tak Deutsche Bank faalt voor Stresstest

De problemen werden afgelopen week nog groter want de Amerikaanse tak van het concern, DB USA Corporation (“DBUSA”), faalt voor het tweede, meer intensieve deel, van de stresstest die banken moeten ondergaan. Zo’n test die grootbanken in principe moeten kunnen doorstaan, meet de financiële weerbaarheid ingeval van een eventuele nieuwe economische crisis. Solvabiliteit en rentabiliteit onder andere.

Kritiek niet mals

De Amerikaanse Federal Reserve (die de tests inricht en monitort) is niet zuinig met kritische opmerkingen over Deutsche Bank. “Widespread and critical deficiencies“;  “weakness in data capabilities and controls” en “loopholes in DBUSA’s risk management area“. Je zou als CEO voor minder wakker liggen. Hoewel de Duitse bankgigant wel voor het belangrijke deel één van de test slaagde, die vooral gaat over de financiële weerbaarheid ‘even in a severely adverse economic scenario’. Beleggers konden een en ander in ieder geval niet bekoren, temeer omdat de bank op ‘the list of troubled banks’ is terechtgekomen. Het aandeel noteert rond het laagste dieptepunt ooit.

Big troubles

De lage rentestanden spelen DB flink parten. Daarbij komt nog haar betrokkenheid in verschillende juridische zaken. In ieder geval legde de New York regulator dDeutsche bank een boete van 205 miljoen dollar op in juni 2018 voor ‘improper foreign exchange trading activities‘. Dat is nog heel defitig uitgedrukt, want een serieus eufemisme. De overtredingen die een aantal van haar medewerkers begingen tussen 2008 en 2013 zijn in feite regelrechte maffiapraktijken, maar lijken niet ongewoon in de banken business. Nog dit jaar betaalde Goldman Sachs 110 miljoen dollar en Credit Suisse 135 miljoen dollar om te schikken voor soortgelijke praktijken. De bank Barclays kreeg maar liefst $485 miljoen als boete.

Dit is waarom Deutsche Bank een boete kreeg

Wat ze bij Deutsche Bank precies deden, waardoor ze een boete kregen;

  • in online chatrooms gevoelige informatie over cliënten delen
  • wisselkoersen trachten te beïnvloeden (soort van LIBOR)
  • via verschillende chatrooms grote posities verwerven om de prijs van aandelen te beïnvloeden
  • orders van klanten slechts gedeeltelijk uitvoeren, wachtend op de koersbeweging met de rest van een order, en wanneer die favorabel was voor de bank de klant slechts een deel van de behaalde winst uitbetalen.

Vertrouwen zoek

Tja, wie zou nu aan zo’n bank zijn geld nog toevertrouwen? En des te ernstiger wordt het wanneer dus blijkt dat ook concurrerende financiële instellingen dergelijke wanpraktijken en malversaties begaan! De enorme koersval van het aandeel weerspiegelt uiteraard dit verlies aan vertrouwen. Misschien zitten er nog meer lijken in de kluis?! De aandeelhouders van Deutsche Bank zijn er in ieder geval wel een beetje bang voor.

Charade

Specifiek wordt Deutsche Bank in de recente veroordeling gewezen op te weinig interne supervisie.  Zij beloofde beterschap en moet daarvan ook te zijner tijd bewijzen voorleggen aan de controleinstanties. Het is uiteraard een charade die hier opgevoerd wordt. Natuurlijk is toezicht en streng toezicht noodzakelijk op handelaars, bankbedienden die dagelijks met miljoenen, zelfs honderden miljoenen omgaan. Vergeten we toch nooit dat ene Nick Leeson in 1995 in zijn eentje de oudste Britse zakenbank, Bearings Bank, ten gronde richtte net door gebrek aan interne controle.

Bankenmaffia

Maar we mogen gerust aannemen dat bovengenoemde maffiapraktijken gebeuren onder druk van superieuren om betere resultaten, hogere winsten te behalen voor de bank. Dat er door een zeker management, hoog of laag, hoogstwaarschijnlijk af en toe een oog of twee dichtgeknepen wordt hoé dat precies gebeurt. En dit allemaal goed wetend dat, hoe hoog de boete ook zal zijn àls deze vormen van bedrog al uitkomen, het verdiende geld reeds binnen is. Hoort er bij zo’n MBA-opleiding geen cursus Ethiek meer, of wordt er net dan misschien flink gespijbeld door de bankmedewerkers in spé?

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e831b60729f5093ecd0b470de7444e90fe76e7d618b0144190f3c6 640 brexit

Mister Brexit Boris Johnson afgetreden als Brits minister

ea32b90d2df11c3e81584d04ee44408be272e1d418b7184296f0 640 politie

Politie schandpaalt eigenaar kudde pony’s onterecht op Facebook