in ,

Die Chinese plantjes op de maan? Die hebben de nacht niet overleeft

muzz32 / Pixabay

Gisteren heeft de Chinese National Administration (CNSA) aangekondigd dat katoenzaden die door de Chang’e 4-lander naar de andere kant van de maan zijn gedragen, zijn ontsproten, wat de eerste keer was dat mensen met succes levend materiaal op het oppervlak van een andere wereld hadden laten groeien.

Maar slechts een dag later is gebleken dat de ontkiemde wattenstruiken stierven, waardoor het korte experiment tot een einde kwam. De katoenzaden maakten deel uit van een “mini-biosfeer” -experiment gericht op het begrijpen hoe planten en dieren kunnen groeien en leven op de maan.

Het experiment betrof een “mini-biosfeer” bestaande uit een verzegelde metalen bus gevuld met water, bodem en lucht, die was ontworpen om zijn eigen zichzelf in stand houdende ecosysteem te zijn. Aan deze mix voegden wetenschappers gist, fruitvliegeieren en de zaden van katoen, raapzaad, aardappel en rotsachtigen toe – een bloeiende plant in de mosterdfamilie.

De biosfeer werd aangedreven door natuurlijk licht van de zon, dus de dood van de spruiten begon toen het nacht werd. De temperaturen kunnen dalen tot zo laag als -280 graden Fahrenheit maar dit werd ook verwacht door missieplanners.

“Het leven in de bus zou de maannacht niet overleven,” vertelde Xie Gengxin, leider van het experiment van Chongqing University, aan Xinhua , het Chinese, door de staat gerunde Engelse persbureau.

Volgens de CNSA zullen de organismen in de container geleidelijk uiteenvallen, maar omdat het verzegeld is, zullen ze de maanomgeving niet besmetten. Geen van de andere planten in het experiment is gekiemd is onduidelijk of een van de fruitvliegeieren is uitgekomen.

Ondanks de beknoptheid van het experiment, hebben experts de beheerste groei van het plantenleven op de maan begroet als een historische prestatie die de hoop van de mensheid op een dag om een ​​duurzame maanbasis te bouwen aanzienlijk verhoogt, evenals het bereiken van langetermijn deep-space exploratie.

In staat zijn om planten op andere planetaire lichamen te laten groeien, zou in potentie mensen van voedsel kunnen voorzien, evenals andere belangrijke hulpbronnen, zoals brandstof en kleding. Astronauten hebben eerder planten gekweekt in verschillende experimenten aan boord van ruimtevaartuigen zoals het internationale ruimtestation.

David Grinspoon, een wetenschapper aan het Planetary Science Institute, zei dat de prestatie van China “zeer krachtig symbolisch en interessant wetenschappelijk was”.

“Natuurlijk zijn planten in de baan van de aarde gegroeid, maar er is een symbolische potentie in het feit dat dit de eerste planten zijn die op een andere wereld worden gekweekt. Een kleine stap voor ‘planttype’, “vertelde hij aan Newsweek . “Maar dan hadden deze wezens dit niet alleen kunnen doen, dus het is echt een kleine stap voor de mensheid. Het is geen gigantische stap, maar als mensen ooit elders in het zonnestelsel gaan wonen, zullen we onze biosferen met ons mee moeten nemen en leren hoe we ze elders kunnen verzorgen. ”

Grinspoon merkte ook op dat, hoewel het nieuwste experiment het potentieel aantoont van het kweken van planten op andere werelden, de mens nog een lange weg te gaan heeft voordat dergelijke technologieën voldoende vergevorderd zijn om duurzaam te zijn.

Lees verder bij de bron: newsweek.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Frankrijk verbiedt controversiële onkruidverdelger Roundup Pro 360 na gerechtelijke uitspraak en biedt ruimte voor meer

Je verwacht het niet: Mensen in de bijstand die geen Nederlands spreken nog nauwelijks gekort