in , , ,

Dit is gek: Politie waarschuwt voor Nextdoor, maar maakt er ook reclame voor

RyanMcGuire / Pixabay

De politie in onder meer Gelderland en Groningen waarschuwt via social media voor buurtapp Nextdoor. Het platform hanteert dubieuze wervingspraktijken waarbij het persoonsgegevens van gebruikers inzet. Opmerkelijk, deze waarschuwing, want in andere plaatsen promoot de politie juist Nextdoor-projecten. Het onderstreept een punt dat wij al langer maken: de politie heeft geen social media-beleid en dat is een probleem.

Nextdoor is een app van een Amerikaans bedrijf waarmee buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van wat er in de omgeving gebeurt. Ze kunnen verdachte situaties doorgeven, maar ook activiteiten organiseren. Nextdoor kan dan zoveel mogelijk data over zo veel mogelijk mensen verzamelen, om die vervolgens te exploiteren. Voor dit soort praktijken gebruikt denker Shoshana Zuboff het begrip ‘surveillancekapitalisme‘.

Kleine lettertjes

Nextdoor heeft in de kleine lettertjes staan dat de namen van gebruikers mogen worden ingezet voor de promotie van de app. Aangezien vrijwel nooit iemand de gebruikersvoorwaarden leest, komt het voor velen als een zeer onaangename verrassing als hun buren een brief op de mat vinden die namens hen is verzonden, met de aanmoediging de app ook te gaan gebruiken. Media melden dat mensen aangifte hebben gedaan wegens identiteitsfraude, en sommige politiekorpsen raden het gebruik nu actief af in berichten die ze op Twitter en plaatsen. (Want die platformen vertonen kennelijk geen problematisch gedrag?)

Bron: website Nextdoor

Politie-agenten poseren achter promotiemateriaal Nextdoor (Bron: website Nextdoor)

Hoezo?

Andere korpsen maken actief gebruik van Nextdoor. Agenten in Hendrik Ido Ambacht poseerden vrolijk met een vlag van het bedrijf. De politie Den Haag heeft zelfs een ‘officiële pagina' op de Nextdoor-website. Hoezo promoten zij producten van dubieuze Amerikaanse bedrijven die maar één doel hebben: zoveel mogelijk data over zoveel mogelijk burgers verzamelen om deze linksom of rechtsom te gelde te maken? En hebben de korpsen die met Nextdoor werken ook gebruikersvoorwaarden geaccepteerd waarin staat dat uit naam van de gebruiker – de politie dus – uitnodigingen mogen worden verzonden aan mensen die nog geen Nextdoor-gebruiker zijn?

Geen beleid

Het ene korps zegt dus: wees verstandig en gebruik Nextdoor niet, terwijl het andere korps zegt: welkom op onze Nextdoor-pagina en sluit je aan. Het is iets waar we vaker tegenaan lopen: de politie heeft geen consequent social media-beleid en lijkt eigenlijk maar wat te doen. Mogen ze kritische mensen blocken op Twitter, terwijl het kanaal ook wordt gebruikt voor communicatie als er storing is bij 112? Is het de rol van politiemensen om reclame te maken voor dataslurpende apps? Is het hun taak om platformen of apps af te raden? Welke platformen mogen ze zelf wel of niet gebruiken?

Van het kastje naar de muur

De politie doet serieus werk, en moet zichzelf dan ook serieus nemen in de communicatie met burgers. Bij het stellen van vragen om hier helderheid over te krijgen worden we van het kastje naar de muur gestuurd. Het lijkt dat binnen het politieapparaat eigenlijk niemand weet waar hun keuzes op gebaseerd moeten zijn. Dit is onnodig en doet geen recht aan het belang van het werk van de politie. Het is tijd dat er een consequent en helder beleid wordt ontwikkeld waarin het belang van onze vrijheid en zwaar weegt.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Google en VS schieten in eigen voet: Huawei presenteert eigen besturingssysteem voor als Android niet meer mag

Media zwijgen nu uit manifest blijkt dat massamoordenaar El Paso extreemlinkse ideeën had