in , ,

DNB sluit nu ook aan in het rijtje en waarschuwt Nederland en Europa voor nieuwe crisis

737eef6328a06f45 640 banking crisis

Het financiële systeem in de wereld drijft nog steeds op een ,,schuldenkurk”.

Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche bank (DNB). Volgens hem zou deze kwetsbaarheid zomaar tot grote problemen kunnen leiden. Hij voorziet in dat geval een forse correctie op de financiële markten.

Het gaat Knot vooral om de mogelijkheid dat de financiële omstandigheden opeens flink omslaan. Nu zijn de rentes nog erg laag en is geld lenen makkelijk. Een plotselinge omslag zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan als de Amerikaanse Federal Reverse de rente sneller dan verwacht gaat opschroeven.

Ook een verdere escalatie van de handelsspanningen of een harde brexit vormen mogelijke aanleidingen.

De DNB-preses wijst op de ontluikende economische crises in opkomende landen als Turkije en Argentinië. Die laten volgens hem zien dat het echt menens is. In veel opkomende markten zijn de financiële omstandigheden recent al flink krapper geworden, met als gevolg dat er allemaal sluimerende en onderliggende kwetsbaarheden aan de oppervlakte kwamen.

De directe blootstelling aan deze landen is klein in Nederland. Maar de crises daar kunnen wel op een andere manier doorsijpelen naar ons. Er zijn bijvoorbeeld andere grote banken in de eurozone die er wel veel leningen hebben uitstaan. Ook de Italiaanse bankensector is momenteel erg kwetsbaar. Er zou dus zomaar een algehele verslechtering van het economische klimaat kunnen plaatsvinden, aldus Knot.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
jenga

Crisissen vergelijken: 1929 met 2008 en de komende crisis

200835094 facca8f89f politiestaat

Gedogen in Nederland is negeren dat de politie zich niet aan de wet houdt