in

Doofpot: Defensie wist al 15 jaar van giftige stoffen

weet al vijftien jaar dat medewerkers in de grensregio zijn blootgesteld aan grote concentraties van een zeer kankerverwekkende stof. Meetrapporten uit 1999 en 2002, in bezit van de Volkskrant, melden dat er op militaire onderhoudsbases tot acht keer meer chroom-6 aanwezig was dan de norm destijds.

Bij letselschadeadvocaten hebben zich rond de honderd ernstig zieke oud-werknemers gemeld. Zij lijden onder meer aan en auto-immuunziekten en willen een schadevergoeding.

In juni schreef minister Hennis van Defensie dat zij ‘geen aanwijzingen' heeft dat medewerkers ‘structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen'. Hoe dat standpunt te rijmen is met de meetrapporten, in opdracht van de landmacht uitgevoerd, kan haar woordvoerster niet verklaren. ‘We doen op dit moment uitgebreid onderzoek. Tot dat is afgerond, zeggen wij niets.'

De oud-medewerkers beschuldigen Defensie ervan de zaak in de doofpot te hebben gestopt. ‘Ging dit om een bedrijf, dan was allang een strafonderzoek gestart', zegt letselschadeadvocaat Rob Bedaux. ‘Maar bij de gezondheid van hun eigen medewerkers gooit de er met de pet naar.'

Op de vijf zogenoemde Poms-sites, onder meer in Brunssum en Vriezenveen, werd in opdracht van de NAVO tot 2006 materieel van het Amerikaanse leger onderhouden. De gevechtsvliegtuigen en tanks waren destijds voorzien van verf en lak die het zeer giftige chroom-6 bevatten, blijkt uit het onderzoeksrapport uit 1999.

Monsters bevatten concentraties chroom-6 acht keer boven de destijds gehanteerde norm van TNO Bouw. ‘De gevonden waarden zijn belachelijk hoog', zegt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht. ‘Chroom-6 is een stof die kankerverwekkend is omdat hij wijzigingen aanbrengt in het .

Nooit maatregelen

Volgens oud-medewerkers zijn echter nooit maatregelen getroffen. Zij zeggen ook niet op de hoogte te zijn gebracht van de meetrapporten. Heinz Pol, de arbeidshygiënist die bij de arbodienst van Defensie het onderzoek uitvoerde, ontkent dit en zegt dat ‘het voltallige personeel in Vriezenveen is voorgelicht in de kantine'.

via VK.

Foto via Secretary of Defense


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tijd voor de vliegende Fyra: Pentagon waarschuwt voor scheuren F-16

Een vrouw die werkt, voor verzekeraar Reaal is dat te modern