in , , , ,

Door buurtapps slaat sociale controle door: ‘Je bent al heel snel verdacht’

geralt / Pixabay

In een op de vijf gemeenten zorgen buurtpreventiegroepen voor gedoe. Buurtbewoners spelen voor eigen of de sociale controle wordt te groot. Dat blijkt uit een groot landelijk onderzoek naar buurtapps die voor een veilige buurt moeten zorgen.

Socioloog Vasco Lub die voor het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid deed onderzoek naar onder andere buurtapps. “We telden zo’n 3000 appgroepen en 700 patrouillerende teams in 200 gemeenten.”

Gemeenten stimuleren dat vaak, maar hebben niet altijd een plan om de appgroepen in goede te leiden.

De sociale controle moet niet doorslaan in een wijk, weet de onderzoeker. “Dat zorgt voor spanningen in een woonwijk. Dat buren denken: waar bemoei jij je mee?” Ook moeten gemeenten en de volgens Lub niet denken dat ze hun handen af kunnen trekken van een wijk met buurtpreventie.

Lub adviseert gemeenten dan ook een duidelijke visie te bedenken voor buurtpreventie, beter om te gaan met burgermeldingen en grenzen te stellen aan de inzet van burgers bij het bestrijden van .

Alles bij de bron; RTL

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Brand Notre Dame: Macron lacht smakelijk en Michelle Obama (met ‘burning’ ketting om?) heft het glas

“Iedereen die het oneens is met moslims, moet worden vermoord” onopgemerkt gebleven door taalbarrières