in ,

Drink jij het? 90% suikerwater, minder dan 1% aardbei

stevepb / Pixabay

Aardbeidrink voor kinderen met 90% suikerwater, 9,4% appelsap en 0,6% aardbeisap. Dat is toch niet normaal? Helaas wel: het schap staat vol met dergelijke misleidende vruchtendrinkpakjes voor kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van onze nieuwe medewerkster Elif Stepman naar 174 drinkpakjes bij de grote 5 supermarkten.

Meer dan de helft van de vruchtendrinkpakjes (58%) bevat één vijfde of minder vruchtensap tot soms zelfs minder dan één procent sap. De drankjes zijn veelal suikerwater met aroma.

Ondanks dat er weinig fruit in de drinkpakjes voor kinderen zit, is het gezonde imago van fruit dé verkooptruc voor de drinkpakjesfabrikanten: ruim driekwart van de drinkpakjes heeft fruit in de naam.

Neem bijvoorbeeld Jumbo Fruitdrink aardbei. Het is vooral suikerwater, aangevuld met 10% vruchtensap. Dit sap bestaat uit 9,4% appelsap en slechts 0,6% aardbei.

Veel drinkpakjes zijn vooral suikerwater met een paar druppeltjes ‘excuussap’.

Bij 16 van de 80 vruchtendrinkpakjes (20%) zat de in de naam vermelde vrucht er 1% of nog minder in. Dit betrof vooral aardbei (6x), framboos (4x) en perzik (4x).

Voorbeelden van drinkpakjes met weinig ‘naamgevende’ vruchten zijn naast de hierboven vermelde Jumbo Fruitdrink aardbei, bijvoorbeeld Wicky Aardbei met 10% vruchtensap waarvan 0,6% aardbei, Roosvicee Fruitig drankje aardbei met 2% aardbei van de 15% vruchtensap, Dubbelfris Framboos cranberry met appel met 1% framboos en 1% cranberry van de 15% vruchtensap en Plus Tintelfruit appel perzik met 21% appelsap en 1% perzik.

Gezond imago sap zet consument op verkeerde been

Maar zelfs als het geheel vruchtensap is dan is dat niet gelijk gezond. Als van fruit vruchtensap wordt gemaakt blijven veel goede voedingsstoffen, zoals de vezels, achter in de fruitpers. Je drinkt dus vooral het suikerwater uit de vrucht. Een stuk fruit is daarom veel gezonder dan vruchtensap.

Gelukkig kiezen steeds meer scholen en ouders voor in de pauze, met een stuk echt fruit.

Lees het hele nieuwsbericht, inclusief bronnen

Lees verder bij de bron: Earth Matters


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Point of no return? Migranten bestormen weer eens de Bosnisch-Kroatische grens, poging nummer zoveel

Eerste 5G rechtszaak in Groot-Brittanië is gewonnen