in ,

Duitse banken weigeren geld stortingen van klanten door negatieve rentetarieven

in wijzen naar verluidt klantendeposito’s af vanwege de negatieve rente die de Europese () hun heeft opgelegd. Sommige banken bieden zelfs online tools aan om klanten te helpen hun deposito’s ergens anders heen te halen.

Negatieve rentetarieven opgelegd door ECB dwingen banken om deposito’s van klanten af ​​te schaffen

Banken in Duitsland hebben klanten verteld om hun deposito’s ergens anders heen te brengen, omdat ze de kosten van het van geld bij de ECB niet langer kunnen dragen, meldde de Wall Street Journal dinsdag. De centrale bank legt sinds 2014 negatieve rentetarieven op. Het tarief is momenteel -0,5%, wat volgens de centrale bank waarschijnlijk niet snel zal veranderen.

Na jaren van uitputtende manieren om de kosten van negatieve rentetarieven door te berekenen aan klanten, zoals het in rekening brengen van hogere vergoedingen, wijzen banken in Duitsland nu de deposito’s van klanten af, aldus de publicatie.

Banken bieden zelfs nieuwe online tools om klanten te helpen hun deposito’s ergens anders heen te brengen.

Volgens het prijsvergelijkingsportaal Verivox rekenen momenteel meer dan 260 banken in Duitsland een negatieve rente aan particuliere klanten, terwijl slechts 57 dat deden voordat de pandemie in maart vorig jaar toesloeg.

De kosten variëren tussen 0,4% en 0,6% voor stortingen vanaf € 1 tot € 500.000. In november vorig jaar ontdekte een ander vergelijkingsportaal, Biallo, dat meer dan 300 banken negatieve rente in rekening brachten . De grootste banken van Duitsland, en , rekenen sinds vorig jaar aan nieuwe klanten een jaarlijks tarief van 0,5% om grote sommen geld bij hen te houden.

In Duitsland worden banken harder getroffen door negatieve rentetarieven dan in de meeste andere Europese landen, omdat Duitsers grote spaarders zijn. Volgens de gegevens van de ECB komt ongeveer 30% van alle deposito’s van huishoudens in de eurozone uit Duitsland.

De pandemie van het coronavirus heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het vergroten van het effect van negatieve rentetarieven op banken in Duitsland. Vorig jaar stegen de deposito’s in het land met 6% tot een recordbedrag van € 2,55 biljoen, omdat mensen minder uitgaven tijdens lockdowns en reisbeperkingen. De publicatie voegde toe:

De spaarquote schoot omhoog bij consumenten thuis. En enorme hulpprogramma’s van de ECB hebben banken overspoeld met overtollige deposito’s.

Lees verder bij de bron: Activist Post


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Drie maal meer pensioenvermogen in de potten, maar toch een lager pensioen …

‘Kleine kans dat Nederland het Spoetnikvaccin krijgt’