in , ,

Duitse politicus: “NAVO schoot Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht in Syrië”

De NAVO was betrokken bij het neerhalen van de Russische Soe-24-bommenwerper in in november vorig jaar. Dat zegt de Duitse oud-politicus en oud-vicevoorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa Willy Wimmer tegen Sputnik Deutschland.

Op 24 november 2015 haalden Turkse straaljagers een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht dat op dat moment bezig was met het bestoken van doelstellingen van terreurgroep IS in Syrië. De twee piloten gebruikten de schietstoel, maar één van hen werd gedood door militanten.

Willy Wimmer (Sputnik)
Willy Wimmer (Sputnik)

Politieke belangen Het incident zorgde ervoor dat de betrekkingen tussen en verslechterden. Turkije zou hebben besloten het neer te halen, maar volgens Wimmer waren de NAVO en Saoedi-Arabië betrokken bij het incident.

“Uit mijn informatie blijkt dat Amerikaanse en Saoedische Awacs-vliegtuigen erbij betrokken waren,” zei Wimmer. “Een Russische Soe-24-bommenwerper schiet je niet zomaar uit de lucht. Je moet ze eerst in het vizier krijgen en dat lukt je alleen met Awacs-vliegtuigen.”

Awacs-vliegtuig (Reuters)
Awacs-vliegtuig (Reuters)

De twee Awacs-vliegtuigen die betrokken waren bij het incident stegen op vanaf een NAVO-basis op Cyprus en een vliegbasis in Saoedi-Arabië, aldus Wimmer.

 

 

 

 

 

 

“Wat hier is gebeurd druist in tegen de internationale regels. Ze hebben het Russische vliegtuig neergehaald omdat ze dat wilden.”

Pijplijn

Het achterliggende doel was volgens de oud-CDU-politicus het beschadigen van de diplomatieke betrekkingen tussen Rusland en Turkije. “Als iemand de internationale regels overtreedt, kun je aannemen dat daar politieke belangen mee gemoeid zijn,” zei hij. “Dit ging over het beschadigen van de relaties tussen Turkije en Rusland, die indertijd erg goed waren.”

“Afgelopen jaar werd de aanleg van de Zuidstroom-pijplijn, die van Rusland naar de zou gaan lopen, gestaakt vanwege Amerikaanse druk,” aldus Wimmer. “Enkele weken later kwamen Rusland en Turkije met een alternatief: TurkStream, een pijplijn door de Zwarte Zee die de twee landen verbindt. Dat stond natuurlijk haaks op het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Rusland.”

Nu Rusland en Turkije hun bevroren relaties geleidelijk willen ontdooien, staat TurkStream bovenaan de agenda. Eind vorige maand bood Turkije zijn excuses aan voor het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig. De Turkse president zei dat Turkije ‘nooit de intentie had om een Russisch vliegtuig doelbewust neer te halen'. Ook condoleerde hij de familie van de gestorven piloot.

Lees verder via Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe de ultrarijken onder het mom van liefdadigheid de wereld overnemen

Aantal meldingen van bijwerkingen is fors gestegen