in , , , ,

Duizenden scanners langs de weg leggen onze gegevens vast

5742253934 d8f186007f ANPR e1445173730748

Wandelende bakens, dat zijn we. Vierentwintig uur per dag bazuinen we rond welke apparatuur we bij ons dragen. Die gegevens worden – zonder waarschuwing, zonder overleg – massaal opgevangen en verwerkt door verkeersmeters. Zij berekenen hoe druk het is op de weg en of de doorstroming beter kan.

Hoe dat werkt? Elke telefoon, tablet, carkit of computer heeft een uniek ‘mac-adres’, een kenteken van twaalf tekens. Die adressen zenden we uit via Bluetooth en wifi. Langs de openbare weg staan duizenden scanners die zo passerende voertuigen uit elkaar houden, tellen en volgen. De resultaten van die metingen worden verkocht aan overheden en wegbeheerders.

Je kunt bijna niet over de snelweg rijden zonder dat óf het nummerbord van je auto wordt gefotografeerd, óf het mac-adres van je carkit of telefoon wordt vastgelegd. De verkeersanalisten beloven dat de mac-adressen niet tot individuen herleidbaar zijn – strikt anoniem en hermetisch beveiligd. Dus gaat u maar rustig slapen.

Nieuw is het niet, dit gesniff. Het wekt nog altijd verbazing. Bijvoorbeeld afgelopen weekend, toen Crimesite.nl berichtte dat de politie data van de Verkeersinformatiedienst (VID) gebruikte als bewijslast in een moordzaak. Het mac-adres van de telefoon van een verdachte werd aangetroffen in de VID-scans, vlakbij de plaats delict. Dat was te achterhalen omdat de VID (net als andere commerciële verkeersdiensten) de gescande mac-adressen altijd met dezelfde technologie versleutelt. De verkeersanalisten beschouwen het mac-adres niet als een persoonsgegeven, toch kan de politie er een verdachte mee identificeren. Zo ‘onmiddellijk en onomkeerbaar geanonimiseerd’ worden de gegevens dus niet opgeslagen. Terwijl dat volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wel zou moeten, gezien het doel waarvoor de data verzameld worden.

Je kunt problemen voorkomen door wifi en Bluetooth op je telefoon uit te zetten en geen draadloze carkit te gebruiken. Draag daar vooral een bijpassend aluminium hoedje bij. Je kunt het ook omdraaien. Sommige privacyexperts pleiten voor een register om je mac-adres te laten blokkeren. Denk aan het bel-me-niet-register(een adequaat wapen tegen telemarketeers) maar dan voor de dataverzamelaars langs de weg en in de winkel. Zo’n anti-sniff of besnuffel-me-niet register lijkt me wel wat.

Bron: PrivacyNieuws

Photo by synx508 cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
200835094 facca8f89f politiestaat

Politie deelt gratis pennen van uw eigen belastingcentjes uit op Koningsdag

6574651159 dee4f534be child tablet

Kinderen krijgen autistische trekjes van de smartphone