in

Dus toch stelselmatige observatie: Kenteken (ANPR) camera’s politie scanden ook gezichten van automobilisten, gebruikt in strafzaken

De heeft jarenlang via de kentekencamera’s langs de Nederlandse autowegen ook de gezichten van automobilisten gescand, terwijl hiervoor geen wettelijke basis is.

Opgeslagen foto’s werden onder andere voor opsporingsdoeleinden en strafrechtelijke onderzoeken gebruikt, zo stelt NRC op basis van een intern politiebericht.

Van de driehonderd kentekencamera’s zijn er 55 die scherpere foto’s maken en ook de inzittenden van een voertuig kunnen vastleggen.

De 55 ’s maken dagelijks zo’n 350.000 foto’s en zijn sinds 2017 in gebruik.

Van hoeveel mensen er de afgelopen jaren foto’s zijn gemaakt en opgeslagen is onbekend. Volgens het interne politiebericht zijn ANPR-camera’s bedoeld voor kentekenherkenning en is er meestal geen juridische grondslag om ook personen herkenbaar in beeld te brengen.

“De enige juridische grond om gezichten op ANPR-foto’s te gebruiken is een bevel tot stelselmatige observatie.” Een zwaar middel dat volgens de politie niet vaak wordt ingezet.

Het wetenschappelijk bureau van het is nu een onderzoek gestart of er een andere wettelijke grondslag nodig is voor het gebruik van de foto’s. In afwachting van het onderzoek heeft het OM besloten om de foto’s voorlopig niet meer voor “strafrechtelijke doeleinden” te gebruiken.

Het OM stelt dat de foto’s in een “klein aantal” strafzaken zijn …

Lees verder bij de bron: Privacynieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
woman holding silver iphone 6

Zachte dwang in Pakistan: Coronaprik geweigerd? Dan blokkeert de overheid je simkaart!

Vaccine Coronavirus Medical Hand  - spencerbdavis1 / Pixabay

Enge corona-minister de Jonge: coronavaccin is ‘gave uit Gods hand’