in ,

Dwangarbeid is gouden pot voor gemeenten en tegelijk strafbaar

3774885384 f5a62fce5f straat veger1

Gemeenten verdienen half miljoen aan ‘dwangarbeid’ Enveloppen en papieren bloemen vouwen, opbrengst gaat naar de gemeente.

De gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek verdienen jaarlijks ruim een half miljoen aan de inzet van werklozen. Dat geld gebruiken de samenwerkende sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek (ISWI) om hun begroting rond te krijgen.

Dat meldde de Gelderlander zaterdag. Het ISWI verplicht werklozen soms jarenlang zonder loon te werken in fabriekshallen in Dinxperlo en Ulft. Daar vouwen ze kunstbloemen en maken zij enveloppen. De Gelderlander:

Momenteel werken er 80 mensen, van wie de helft langer dan een halfjaar. De gemeenten zien de activiteiten als onderdeel van de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Bedrijven betalen de gemeenten voor het werk dat de werklozen verrichten. Tot 2011 hadden werknemers in deze ‘leerwerkcentra’ een arbeidscontract en ontvingen zij het minimumloon. Doordat het rijk minder geld voor reïntegratie aan gemeenten uitkeerde, was dit volgens het bestuur van het Iswi niet meer te betalen en werd het werken tegen minimumloon afgeschaft. Sindsdien werken de werklozen er zonder loon, met behoud van een uitkering.

Peter Dibbets is een van hen. Hij is opgeleid als filiaalmanager, werkte een tijdje bij de Lidl, maar is nu werkloos. Ruim 2 jaar werkt hij inmiddels voor zijn uitkering in Dinxperlo in wat hij omschrijft als een koude fabriekshal, vol sombere mensen met een hardvochtig regime. Wie een minuut te vroeg aan zijn koffiepauze begint, krijgt op zijn kop en wie te weinig bloemen vouwt, krijgt de wind van voren.

Vice-voorzitter Ruud Kuin van de FNV reageert boos en spreekt van uitbuiting:

Dit is zo ontzettend fout. Het is absurd dat de gemeenten hier geld aan verdienen.

Het ISWI verdedigt zich met het mantra dat de situatie gerechtvaardigd is, omdat het de beste manier zou zijn om mensen aansluiting bij de arbeidsmarkt te laten houden.

Commentaar SDB: Dit is schending van fundamentele rechten, en de verantwoordelijke ambtenaren en betrokken bedrijven, zijn strafbaar.

Het voorgaande artikel in De Gelderlander over deze officieuze dwangarbeid-praktijken, geeft meer inzicht in de feitelijke rechteloosheid, vernedering, uitzichtloosheid en machteloosheid bij de gedwongen tewerkgestelden (zie Arbeitseinsatz:http://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeitseinsatz), waardoor er met recht wordt gesproken van dwangarbeid:

“Hij is opgeleid als filiaalmanager, werkte een tijdje bij Lidl, maar is al jaren werkloos. Ruim 2 jaar werkt hij voor zijn uitkering nu in Dinxperlo. Hij schetst een naargeestig beeld van een hardvochtig regime, in een koude fabriekshal, vol sombere mensen. Dibbets schat dat er 50 tot 60 mensen met een uitkering werken, sommigen al 5 jaar lang. Wie een minuut te vroeg aan zijn koffiepauze begint, krijgt op zijn kop. Wie te weinig bloemen vouwt, krijgt de wind van voren.”

http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/aalten/uitkeringsgerechtigde-ervaart-bloemen-vouwen-als-dwangarbeid-1.4861105

Bron: Stop de bankiers

Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) is een Europees verdrag waarin mensen- en burgerrechten voor alle inwoners van de verdragsluitende staten zijn geregeld. Sinds 1998 is het verdrag bindend voor alle lidstaten van de Raad van Europa.

In Nederland, België en Frankrijk heeft het verdrag directe werking: de desbetreffende rechterlijke macht moet alle wetgeving en bestuur direct aan het EVRM toetsen (Art. 94 Grondwet, NL). Dat EVRM zegt ondermeer over een verbod op slavernij en dwangarbeid

•  art. 4: verbod op slavernij en dwangarbeid: En onder dwangarbeid wordt dan arbeid verstaan die mensen onder bedreiging van straf, tegen hun wil, verrichten.

Nu zijn Nederlandse gemeenten juist vanaf 1 januari verplicht beleid te hebben rondom tegenprestaties die vereist kunnen worden van mensen met een bijstandsuitkering of anders een strafkorting krijgen. (‘participatiewet’) Maar let op het ‘vereist kunnen worden’. Want er kan dus helemaal geen tegenprestatie geëist worden omdat arbeid onder bedreiging van straf (het verliezen of korten op de bijstandsuitkering) door het EVRM wordt gezien als dwangarbeid.

Bron: JDreport.com

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2329509040 798x350

Gerrit zalm heeft keihard gelogen is dat een politieke misdaad?

14413172543 d9e1697169 windmolenpark

Windenergie kost de burger veel (belasting)geld en levert niets op