in , , ,

ECB brengt schade toe aan Europese burgers

De schade die aan de burgers in de eurozone is toegebracht door het lage rentebeleid van de ECB wordt geschat op meer dan 500 miljard euro. Het bedrag aan gederfde pensioeninkomsten en pensioenverzekeringen binnen de eurozone is, volgens Duits onderzoek, 380 miljard en het verlies aan rente op spaargeld meer dan 120 miljard. Politici en financiële toezichthouders hullen zich echter in stilzwijgen. Wie maakt de ECB daarvoor verantwoordelijk? Waarom wordt de rekening van het niet werkende ECB beleid eenzijdig op het bordje van de burger gelegd, die toch al heeft moeten inleveren via lastenverzwaringen en bezuinigingen vanwege de banken- en eurocrisis?

Critici zijn bang dat de ECB door het opkoopprogramma teveel risico’s neemt en eventuele verliezen op het bordje van de belastingbetaler legt.

De ECB wil vanaf medio oktober door onderpand gedekte obligaties opkopen en later dit kwartaal ook herverpakte leningen. Het programma zal 2 jaar duren. Aantal renteverlagingen wekken wantrouwen

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 heeft de ECB 14 keer de rente verlaagd. Van 4,6 procent eind 2008 naar 0,05 procent in september van dit jaar. Telkens met dezelfde argumentatie ‘de kredietverlening aanjagen’. Het feit dat de ECB steeds datzelfde argument gebruikt om de renteverlagingen te rechtvaardigen is op zich al verbazingwekkend. Want als bij alle vorige keren die renteverlagingen niet hebben gewerkt, waarom dan elke keer opnieuw een renteverlaging?

Lees verder via Citareg.

 

Foto via infomatique


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Niets geleerd: De monsterschulden lopen op na de crisis van 2008

Marktplaats geeft toe, deelt informatie van gebruikers met de belastingdienst