in , ,

ECB doet miljarden cadeau aan fossiele energie en auto-industrie

De Europese Centrale Bank ECB pompt miljarden in de fossiele energie industrie de auto-industrie.

Sinds juni heeft de bank al voor 46 miljard Euro in vervuilende industrie geïnvesteerd analisten verwachten dat halverwege volgend jaar dat bedrag zal zijn opgelopen tot 125 miljard. De bank doet dat om de economische groei aan te jagen.

Met die investering ondermijnt de ECB het energiebeleid van de Europese Commissie, die inzet op het terugdringen van de CO2 uitstoot. Die moet tegen 2050 met tachtig procent zijn gereduceerd.

Volgens onderzoek van Corporate Europe Observatory heeft de ECB grote pakketten obligaties van grote olie gasbedrijven gekocht van het geld dat is geschapen uit het financiële verruimingsprogramma. De bank geeft aan geen individuele cijfers te kunnen noemen; dat zou de markt verstoren.

Formeel is de ECB niet gebonden aan klimaatafspraken hoeft ze zich alleen maar bezig te houden met financiële markten. Maar ze maakt wel degelijk deel uit van het Europese netwerk dat het klimaatverdrag van Parijs heeft getekend. Een verdrag dat het met het huidige beleid ondergraaft.

De Verenigde Naties vragen tekst en uitleg aan de ECB, maar deze houdt vast aan haar beleid en haar onafhankelijke optreden.

CEO zegt dat het beleid van de ECB op geen enkele manier is goed te praten. “Wat we willen zien is een beleid dat groene schept en het klimaat beschermt, in plaats van blindelings miljarden publiek geld in de schoot te werpen van vervuilende industrieën.”

Lees meer in The Guardian

Lees verder via de Bron: Duurzaamnieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kabinet zet deur open voor genetische manipulatie

Het Europees Hof van Justitie: een onpartijdige arbiter?