in ,

ECB helpt het financiële systeem met opzet om zeep!

De Europese centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief met 10 basispunten teruggezet naar 0,05%, het laagste niveau ooit. Dat de ECB de rente nog verder neerwaarts heeft aangepast, kwam voor de meeste economen als een verrassing.

De centrale bank bracht de rentetarieven in juni ook al terug. Met de nieuwe rente-ingrepen probeert de ECB de kwakkelende economie in de eurozone te ondersteunen en de zeer lage inflatie verder aan te wakkeren. ECB-president Mario Draghi heeft ook concrete plannen aangekondigd voor de opkoop van verpakte bedrijfsleningen, zogeheten Asset Backed Securities (ABS).

Draghi helpt het financiële systeem om zeep

Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 heeft de ECB 13 keer de rente verlaagd. Van 4,5 procent eind 2008 naar nu dus 0,05 procent, telkens met het argument dat de banken daardoor meer geld zouden uitlenen aan het bedrijfsleven voor economische groei. Het feit dat ECB-president Draghi steeds dit argument gebruikt om de renteverlagingen te rechtvaardigen is op zich al verbazingwekkend, zo niet verdacht. Want als bij alle vorige keren de renteverlagingen niet werkten waarom dan elke keer opnieuw een renteverlaging?

De verliezers zijn de pensioenfondsen, de pensioenverzekeraars, de spaarders en het MKB. Deze laatste schreeuwt om kredieten die maar niet verleend worden, met als gevolg een golf aan faillissementen in de eurozone en nauwelijks economische groei. De enige winnaars zijn de banken, die nu al bijna 6 jaar goedkoop geld kunnen lenen van de ECB, maar dat geld niet in de eurozone economie investeren, terwijl dat goedkope geld daar toch eigenlijk voor bedoeld is. Gratis geld ontwricht het geldsysteem en zorgt voor gevaarlijke luchtballonnen. De schade die aan burgers in de eurozone is toegebracht door het jarenlange lage rentebeleid van de ECB wordt geschat op meer dan 500 miljard euro. Het bedrag aan gederfde pensioenen en pensioenverzekeringen is 380 miljard en het verlies aan rente op spaargeld meer dan 120 miljard. In feite helpt Draghi het financiële systeem om zeep.

via Gewoon-Nieuws.nl.

Foto via AlphaTangoBravo / Adam Baker


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In Nederland: Groep bewoners ontplofte flat Diemen slaapt buiten, één vrouw onderkoeld

BAM: Kwart Nederlanders verloor meer dan 7 procent koopkracht in 2013