Ceo Ralph Hamers van ING baarde donderdag opzien door ongewoon fel uit te halen naar de Europese Centrale Bank (ECB). Al vijf jaar moeten banken betalen voor hun overtallige miljarden aan spaargeld die zij verplicht bij de ECB moeten parkeren.
Was dat in juni 2014 nog -0,1%, vanaf maart 2016 staat de negatieve rente in Frankfurt op -0,4%.
Klanten krijgen deze kosten met steeds lagere spaarrentes doorberekend. Omdat dit niet voldoende is gaan langzaam ook de prijzen omhoog voor producten, zoals bankrekeningen. Op straat is het onbegrip groot.
Wordt er een negatieve rente geheven op een verstandig appeltje voor de dorst als de ECB de renteknop nóg verder omlaag draait? Draait de klant, die de nu zo winstgevende banken tijdens de crisis met belastinggeld moest redden, ook nog eens op voor het op niveau houden van de winstuitkering aan aandeelhouders?
De toch al niet de populairste bankier in het land probeerde donderdag in alle oprechtheid de discussie over het ECB-beleid aan te zwengelen.
Als de rente in Frankfurt verder omlaaggaat, komen ING, Rabobank, ABN Amro en De Volksbank in een erg lastige situatie. Zelfs de huidige spaarrente….