in ,

Economics: De zichzelf vervullende profetie

geralt / Pixabay

De mainstream media (MSM) wordt ook wakker. Zelfs Peppie en Kokkie. En dan moet je het maar weten. Op de achtergrond via internetmedia gonst het al langer van de geruchten dat er een flinke neergang is te verwachten. Diverse doemscenario’s komen voorbij.

Het is goed dat zulke berichten niet direct worden opgepakt door de grote mediagiganten en in alle kranten voorpaginanieuws wordt.

(Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Selffulfilling prophecy

Dat geeft een versterkend effect op een nog snellere neergang omdat dan slapende honden wakker worden. Nu de financiële markten al enige tijd flink naar beneden koersen en sommige beleggers met de staart tussen de benen er tussenuit knijpen is Leiden in last.

Dat begint nu ook tot de MSM door te dringen met als resultaat steeds vaker vette verontrustende koppen die het positieve nieuws naar achteren drukken. Iedereen wordt voorzichtig en houdt de hand op de knip en nog meer beleggers gaan hun stukken verkopen. De neergaande spiraal is dan niet meer te stoppen.

De zichzelf vervullende profetie, ofwel Selffulfilling prophecy. We praten elkaar angst aan en de één na de ander doet er nog een schepje bovenop omdat altijd wel iemand ergens een bericht heeft gelezen wat er allemaal aan stront over ons heen wordt gekieperd.

Berenmarkt begonnen

De gaat open. De berenmarkt is begonnen en aandelen glijden verder weg. De kredietbeoordelaars waarderen schuldennaties, slechte banken en bedrijven af en iedereen kijkt naar de beleidsmakers van centrale banken en overheden of die ook nog een duit in het zakje doen om de ellende nog wat groter te maken.

Uiteraard gaan regeringen volgend jaar hun begrotingen bijstellen en wordt de misère  nog groter door de bezuinigingspakketten die en cs via de pakketbezorgers van Post NL aan de bezorgd. Ik zelfs dat we de verrassingspakketjes zelf moeten ophalen wegens een gebrek aan bezorgers die met minder mankracht de weg op moeten vanwege bezuinigingen op personeel.

Dit wordt dus weer de nieuwe trend in 2019. Een crisis in 2019 zou zomaar kunnen. Peppie en Kokkie zullen zeker gelijk krijgen met hun onheilspellende column.

We staan niet alleen

Maar we kunnen ons troosten met één gedachte, we staan er niet alleen in. Behalve NL kan ik heel makkelijk een paar landjes binnen onze eigen opnoemen die er veel beroerder voorstaan wat betreft hun staatsschuld.

Bij lagere economische groei gaat die schuldenlast veel en veel zwaarder drukken op hun BBP als die gaat krimpen. Er ontstaat een vicieuze cirkel en binnen de EU gaan de regeringsleiders heel boos naar elkaar kijken. Het probleem is dat we met teveel schuldenlanden in eenzelfde muntunie zitten.

De valutaspeculanten kijken verder vooruit dan de gemiddelde en speculeren op een duikvlucht van de euro, o.a. door de toenemende onrust rondom Italië. De euro is al flink gezakt t.o.v. de dollar. Uiteraard betekent dat veel meer ellende en maakt dat de neergaande spiraal weer een stukje groter.

Als kikkers in de pan

Er komt dus flink wat druk op de ketel die straks angstaanjagend gaat fluiten. Wat jammer dat we het fluitje niet zomaar van de ketel kunnen oplichten van een die over het kookpunt heen is. Dat wordt een poosje op de brandblaren zitten. Een hele mooie metafoor in dit verband is het verhaaltje van de kikker in een pan met kokend .

Stop je een kikker in een pan met kokendheet water dan springen deze er direct uit. Stop je de kikker in een pan water en je brengt die langzaam aan de kook dan springt ie er niet uit maar wordt ie langzaam gaar gekookt.

Schuldenberg wordt lawine

In onze mondiale samenleving hebben we geleidelijk een schuldenberg opgebouwd die langzaam begint te drukken. Uiteindelijk rolt deze steeds sneller als een lawine de berg af en verplettert alle rijkdom die met veel risico op een hellend terrein is gebouwd. Het is maar hoe je het bekijkt. Gelukkig woon ik zelf in een vlak landschap in de provincie en zijn de moestuintjes binnen handbereik.

Maar ja, als in de economische winter een flinke sneeuwbui overtrekt zal de boerenkool ook wel ondersneeuwen en zal enige inspanning vereist zijn om deze in de pan met kokend water te krijgen…

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eerste 5G rechtszaak in Groot-Brittanië is gewonnen

Angela Merkel’s aftocht is begonnen