in , , , ,

Economie: Is de obligatiebubbel dan eindelijk de laatste bubbel?

marvelmozhko / Pixabay

De op staatsobligaties zakte deze week naar een nieuw dieptepunt. Veel Europese landen kunnen daardoor bijna gratis of zelfs tegen een negatieve rente lenen. Waarom zijn beleggers bereid om tegen negatieve rente hun geld uit te lenen?

In deze presentatie voor het Beleggingsinstituut Event legt Boon uit dat staatsobligaties in de twintigste eeuw langzaam maar zeker de rol van hebben overgenomen als fundament van het financiële systeem. Staatsleningen worden binnen dit geldsysteem gewaardeerd als risicovrije bezittingen, die als onderpand gebruikt worden voor financiële transacties.

Waarom staatsobligaties?

Een consument kan zijn spaargeld zonder zorgen op een bankrekening , omdat zijn of haar vermogen tot €100.000 per bank gedekt wordt door het . Voor verschillende grote partijen in het financiële systeem – denk aan centrale , , verzekeraars en grote multinationals – worden banktegoeden niet gegarandeerd. Om die reden parkeren zij allemaal vermogen in staatsobligaties.

De consequentie daarvan is dat er binnen dit systeem een zeer grote vraag is naar veilig onderpand. En dat is volgens Boon de belangrijkste reden waarom de rente de afgelopen dertig jaar per saldo alleen maar omlaag is gegaan.

De extreem lage rente is niet alleen vervelend voor spaarders en pensioenfondsen, maar heeft ook andere maatschappelijk onwenselijke gevolgen.

Lees verder bij de bron: Geotrendlines


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Cijfers! Problemen gevende demonstranten zijn linkse, jonge mannen, wonend bij ouders zonder inkomen

Goed om over te praten: Social media accounts, overlijden en de digitale erfenis