in , ,

Een banken stresstest waar je niet gestrest van raakt

1809403333 7edd15a931 bullshit1

Van de stresstest die de ECB op de 130 belangrijkste banken uit de eurozone heeft losgelaten, kan geen bankier gestrest zijn geraakt. De test is uitgevoerd om het Europese publiek rijp te maken voor overdracht van nationale bevoegdheden naar Brussel/Frankfurt. Het officiële doel was om te bezien in hoeverre de 130 belangrijkste banken in de jaren 2014 tot en met 2016 bestand zijn tegen financiële schokken. Van deze periode is al bijna een derde voorbij en gedurende deze periode zijn deze banken bestand gebleken tegen financiële schokjes. Het meest schokkende was de absurde renteverlaging door de ECB. Die renteverlaging was bedoeld om de onhoudbaarheid van de Griekse en Italiaanse overheidsschulden te maskeren, maar ook om de banken te bevoordelen op kosten van pensioentrekkers, spaarders en verzekerden.

Wie daaraan twijfelt, moet kijken wat het rampenscenario van de ECB (dus ook volgens Klaas Knot) inhield. Onderdeel van het rampenscenario was een verhoging van de tienjaarsrente met 1,4%. Volgens Draghi en Knot zou het onderdeel van een ramp zijn wanneer de tienjaarsrente met 1,4% zou stijgen. Hier gaan de heren met de billen bloot. Dit betekent namelijk dat de eerder door Draghi en Knot geïnitieerde renteverlaging van meerdere procenten tot enorme voordelen voor de banken heeft geleid.

In het rampenscenario is de economische groei 7% minder dan in het basisscenario. Onder deze omstandigheden moeten banken een kernkapitaalbuffer van minstens 5,5% houden. Wanneer dat waar zou zijn, zouden de banken nu bulken van het geld en het eigen vermogen. Zoals in toenemende mate met overheidsinformatie het geval is, wordt het publiek hier massaal bedrogen.

Werkelijk rampscenario

Want wat houdt het Nederlandse rampenscenario in werkelijkheid in?

  • de economische groei komt 5,4% lager uit
  • de tienjaarsrente stijgt met 1,4%
  • de huizenprijzen dalen met 17%
  • de werkloosheid stijgt naar 9,6%
  • de beurs daalt bijna 25%

Dit zijn relatief kleine tegenvallers afgewisseld met meevallers en dit vormt allerminst een rampenscenario. Wanneer de economische groei 5,4% lager uitkomt dan nu, is dat inderdaad een kleine tegenvaller. De afgelopen jaren is het inkomen van werknemers in Nederland al met zo’n percentage gezakt zonder dat ik daar over gelezen heb dat het een ramp betrof.

Lees verder via Follow the Money.

 

Foto via Daniel Gasienica cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5992093862 a4ec7eccf8 glas melk1

3 glazen melk per dag drinken kan tot een vroege dood leiden

5120450828 070cc20826 Deutsche Bank1

Deutsche Bank duikt in de rode cijfers en advocaat kiest voor “makkelijke uitweg” (pleegt zelfmoord)