in , ,

Eén dag in uw leven samen legaal ondeugend zijn: Volksreferendum op 20 maart en 23 mei 2019

Het parlement heeft het met veel verve ingevoerde Raadgevend Referendum zelf weer ten grave gedragen. Cynisch genoeg direct nadat de door haar ingestelde Staatscommissie Remkes –ter redding van de representatieve - voorstelde het Correctief Bindend Referendum in te voeren. Iets afschaffen tegen alle adviezen en werkelijkheidszin in, zoiets heet de kleren van de keizer ofwel de waan van de dag.

Nu hoeft de bevolking niet geheel afhankelijk van de nukken van een overheid te zijn, daar zijn voorbeelden van zoals de bestorming van de Bastille en onze eigen 80-jarige oorlog met zeeslagen en geuzen. Het protest tegen kruisraketten (Lubbers) verliep dan weer vreedzamer.

Hoe dan ook, als de overheid het laat afweten neemt de Burger het initiatief over. Zeker als haar handelen een bedreiging wordt voor ons welzijn en onze welvaart. Een vreedzame doch indringende actie als het Volksreferendum zal er vooral toe leiden dat de discussie uit haar politiek correcte kramp komt. Feiten op tafel, meningen bij het koffieapparaat, becommentariëren van (on)zin, om zodoende de keizer diens kleren te hijsen. Zodat iedereen die het wil en kan zien, het ook kan beoordelen.

Een Volksreferendum is een volksraadpleging waar de overheid geen invloed op heeft en niet kan orkestreren. Het gaat buiten de Kiesraad om. In alle eenvoud het vermaledijde Referendum maar dan van, door en voor het volk. Hiermee

 1. Wordt de overheid duidelijk gemaakt hoe echt over zaken wordt gedacht;
 2. Kan een brede nationale discussie plaatsvinden zonder sturing door de overheid;
 3. Kunnen individuen actief participeren door een stemlocatie te bemannen en de discussies te entameren.

De grondwet waarborgt vrijheid van mening en vergadering, waarmee het Volksreferendum is gelegitimeerd. De vraagstelling is te beantwoorden met een eenvoudig Ja/Nee of Eens/Oneens. Nogmaals, een referendum pur sang maar zonder overheid.

Het handigst is om zo’n Volksreferendum te houden tijdens formele verkiezingen. Voor 2019 wordt aan twee volksreferenda gedacht:

 • 20 maart 2019 tijdens de Verkiezingen voor de Provinciale Staten: Onderwerp is het (dan) voorliggend Energiebeleid en –transitie.
 • 23 mei 2019 tijdens de Verkiezingen voor het Onderwerp is dan het Europese migratiebeleid en stabiliteit.

De opzet is om de burger de mogelijkheid te bieden via een stembiljet haar mening te geven over het voorliggend onderwerp. Hiertoe wordt in elk stembureau in Nederland –nabij het stemlokaal- een extra tafel geplaatst. Deze tafels worden bemenst door vrijwilligers die hiermee in feite een eigen stembureau runnen. Inmiddels is aan alle gemeenten een verzoek gericht om te faciliteren met een tafel, een stemkliko, een lunchpakket, sanitair en toezicht door het stembureau. Dit om te voorkomen dat men voor het stembureau een tent, auto, bus, caravan of camper neerzet en met tafels en voedsel gaan slepen.  Democratie van en door het volk, dat moet je als gemeente koesteren.

Kiezers welke zojuist een formele stem in het ‘hokje’ hebben uitgebracht worden gevraagd om Ja/Nee te zeggen op de referendumvraag. Hun legitimiteit is dan al in het stembureau zelf gecontroleerd.

Het referendumtafeltje opent en sluit gelijktijdig met het stembureau. Door de eenvoudige ja/nee stemmen is het tellen snel gebeurd. De uitslag wordt doorgegeven aan een centraal regionaal of landelijk meldpunt. Hierna wordt het aantal ja/nee stemmers landelijk bekend gemaakt.

De burgermeester, een wethouder, een gemeenteraadslid, een BN’r, de lokale notaris of de voorzitter van het stembureau zal worden gevraagd de stemmen te bevestigen. Iets dat zij overigens kunnen weigeren.

De organisatie is op zich eenvoudig, de moeilijkheid zit in de medewerking van de gemeentes. Globaal zijn er zo’n 8,000 stemlocaties in Nederland, geen sinecure. Bij gemeentes die zich democratisch laten uitdagen speelt voor ons dan alleen nog maar de bezetting. De vrijwilligers, de echte helden die om niet een eigen stemlokatie runnen.

Die vrijwilligers zijn ten principale burgers die een heel klein beetje ondeugend durven te zijn, individueel of in een groepje. hierbij aan gezelschapsverenigingen waar men toch al samen optrekt, buurthuizen en ouderencomplexen die al actieve buitenbezigheid hebben, studentenverenigingen die een maatschappelijk nut ambiëren, scholen waarvan de leerlingen een dag maatschappelijke stage in de schoot krijgen geworpen, charmante winkelende dames, machomannen, alsmede alle publieke personen die een statement durven maken. Helden zoals u.

Voor publiciteit en werving van vrijwilligers zijn nodig:

 1. Maximale publiciteit via de diverse media:
 • Kranten, weekbladen, huis-aan-huis bladen;
 • TV en radio via nieuws en actualiteitenprogramma’s (NOS, RTL, SBS, lokale zenders);
 • Digitale media als GeenStijl, Joop, TPO, … ;
 • als , Twitter, ;
 • Mond op mond berichtgeving in vrienden- en collegiale kring;
 1. Een bescheiden bedrag van €80,000 voor het drukken en verspreiden van biljetten en folders via subsidies, giften en crowdfunding;
 2. Gemeenteraden welke hun B&W enthousiasmeren het Volksreferendum te faciliteren;
 3. Uw persoonlijke inzet. Vorm met familie, vrinden, buren, collega’s en/of anderen vriendenclubjes die de klus mede gaan klaren.

Eén dag in uw leven samen legaal ondeugend zijn met vrinden, iets mooiers is er bijna niet.

Hoe? Klik rechtsboven op IkdoeMee of stuur een mail naar [email protected]

Lees verder bij de bron: Burgercomité Nederland


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Haha, oeps! Pechtold wordt alsnog vader: abortus van Anne Lok blijkt mislukt

Zorgverzekeraar had de leiding: Faillissement van MC Slotervaart heeft zeker één patiënt in levensgevaar gebracht