in ,

Eén jaar VN-Migratie- en Vluchtelingenpact: Ngo’s vragen lidstaten beloftes waar te maken

Een jaar geleden keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het VN-Migratiepact en het VN-Vluchtelingenpact goed. De uitvoering van het pact schiet volgens verschillende ngo’s sterk tekort: “Geen enkel land is in staat om de, bij uitstek grensoverschrijdende, uitdagingen van migratie in zijn eentje aan te pakken.

De Global Compacts over migratie en vluchtelingen kwamen niets te vroeg. Gezien het niet-juridisch bindende karakter is het slagen ervan in grote mate afhankelijk van de politieke wil van de VN-lidstaten. We vragen de volgende regering om dringend werk te maken van de uitvoering ervan”, klinkt het bij 11.11.11-directeur Els Hertogen.

164 lidstaten stemden voor het Global Compact for Migration. Daarbij ook België na een goedkeuring met grote meerderheid in het parlement. Het veel minder gecontesteerde Compact on Refugees werd door 181 lidstaten goedgekeurd. Een jaar later maakt de internationale gemeenschap in Genève de balans op.

Die is volgens 11.11.11, CNCD-11.11.11, ACV, ABVV, Oxfam-Solidariteit, Orbit vzw, Dokters van de Wereld, Caritas International, Samenlevingsopbouw Brussel, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Ligue des Droits Humains en JRS Belgium te zwak. Ze roepen de huidige en vooral de volgende Belgische regering op tot dringende actie.

Rechten onder druk

Met 70.8 miljoen is het aantal mensen op de vlucht op recordhoogte. Het Syrische conflict deed ondertussen meer dan de helft van de bevolking op de vlucht gaan. De escalerende crisis in de Sahel joeg meer dan een miljoen mensen op de vlucht. In Latijns-Amerika ontvluchtten 4.7 miljoen mensen de economische en politieke crisis in Venezuela.

Arme landen dragen nog steeds de zwaarste lasten. 84% van de vluchtelingen worden opgevangen in ontwikkelingslanden.Geen enkel land is in staat om deze, bij uitstek grensoverschrijdende, uitdagingen in zijn eentje aan te pakken. De Global Compacts kwamen dan ook niets te vroeg

Migranten zijn wereldwijd slachtoffer van de ergste mensenrechtenschendingen. Niet in het minst op hun weg om Europa te bereiken. 1.246 mensen verdronken dit jaar al op de Middellandse Zee. Duizenden mensen werden onderschept door de Libische kustwacht waarna ze terecht kwamen in gruwelijke detentie.

Geen enkel land is in staat om deze, bij uitstek grensoverschrijdende, uitdagingen in zijn eentje aan te pakken. De Global Compacts kwamen dan ook niets te vroeg.

VN-migratiepact: uitvoering laat op zich wachten

Een jaar later is de vooruitgang van het VN-migratiepact nog beperkt. De structuren en mechanismen van het UN Migration Network dat instaat voor de implementatie zijn nog in volle opbouw. Het startfonds dat werd opgezet voor de financiering bracht slechts 25 miljoen dollar op. Enkel Duitsland en het Verenigd Koninkrijk droegen hiertoe bij.

Gezien het niet-juridisch bindende karakter van het Global Compact is het slagen ervan in grote mate afhankelijk van de politieke wil van de VN-lidstaten. Die is in België nog onvoldoende zichtbaar. Zo ligt vandaag een wetsvoorstel op tafel dat de gezinshereniging nog verder verstrengt. Een maatregel die het gezinsleven zal bemoeilijken van veel vluchtelingen en andere migranten die een laag inkomen verwerven uit hun (vaak voltijdse) arbeidsprestaties.

De ngo’s vragen de volgende regering om dringend een versnelling hoger te schakelen. Ze stelden daarom zelf een actieplan op met concrete acties voor elk van de 23 doelstellingen. Ze vragen de regering om in te zetten op vijf prioritaire acties:Gezien het niet-juridisch bindende karakter van het Global Compact is het slagen ervan in grote mate afhankelijk van de politieke wil van de VN-lidstaten

  1. een groeipad om 0.7% van het BBP aan ontwikkelingshulp te besteden
  2. de opschorting van de steun aan de Libische kustwacht en de heropstart van Europese reddingsmissies op de Middellandse Zee met een voorspelbaar ontschepings- en verdelingsmechanisme (cf. de Verklaring van Malta)

  3. de oprichting van open Onthaal- en Oriëntatiecentra voor migranten in transit

  4. de permanente stopzetting van detentie van kinderen in gesloten centra en de ontwikkeling van alternatieven voor detentie van migranten.

  5. een ambitieus beleid inzake arbeidsmigratie dat mogelijk maakt dat werkgevers derdelanders aannemen. Daarbij dienen ook mogelijkheden te worden onderzocht voor mensen zonder wettig verblijf die werkzaam zijn in de informele om in te stappen in het nieuwe systeem van arbeidsmigratie.

Tijdens het eerste ‘International Migration Review Forum’ in 2022 moet België de eerste resultaten voorleggen.

Eerste Wereld Vluchtelingenforum

Ook het Global Compact on Refugees is niet juridisch bindend. Via een betere verdeling van de internationale verantwoordelijkheid moet het vluchtelingenpact bijdragen tot een sterkere bescherming van vluchtelingen. Dat is hoognodig. Terwijl de noden toenemen daalt de wereldwijde solidariteit. Van 126.291 plaatsen in 2016 viel het aantal hervestigingen in 2019 terug tot 54.102. Op dit moment is ook het Belgische hervestigingsprogramma opgeschort.

Dit jaar kwamen slechts 233 mensen effectief over. 438 kwetsbare mensen die al een selectieprocedure doorliepen in Turkije en dreigen daardoor uit de boot te vallen. Een inhaalbeweging is nodig.Via een betere verdeling van de internationale verantwoordelijkheid moet het vluchtelingenpact bijdragen tot een sterkere bescherming van vluchtelingen

Met een gezamenlijke EU pledge van 30.000 mensen voor 2020 lijkt een eerste bescheiden kentering ingezet. België belooft in 2020 1.150 mensen te hervestigen. Dit is onvoldoende. De ngo’s berekenden dat België volgens een eerlijke verdeling de komende drie jaar minstens 8.085 vluchtelingen zou moeten hervestigen.

Daarnaast gaat België ondanks het populaire discours over ‘opvang in de regio’ jammer genoeg geen concrete belofte aan voor de financiering van betere opvangcondities in landen die vluchtelingen regionaal opvangen. In België zelf is er nood aan:

  •  kwaliteitsvolle opvang en begeleiding met voldoende kleinschalige lokale opvangstructuren. Een regelmatige audit van de kwaliteit in de opvangstructuren maakt daar deel van uit.
  • de organisatie van interfederaal overleg om de wooncrisis voor erkende vluchtelingen aan te pakken.

De organisaties benadrukken het belang van een multilaterale aanpak van migratie. Het middenveld engageert zich voor de uitvoering van de Global Compacts. De organisaties vragen de regering om dat ook te doen. De volgende regering moet het VN-Migratie- en Vluchtelingenpact opnemen in het regeerakkoord en volle medewerking verlenen aan de uitwerking ervan. Ze kan dat best doen door ook in België alle actoren te betrekken in een interfederaal dialoog.

 

Foto: sanjitbakshi, Flickr, CC BY 2.0 

Lees verder bij de bron: dewereldmorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wie zijn die NGO's en wie zitten daar achter ????
1 jaar geleden

Hoog tijd om de NGO’s volledig door te lichten om te zien wie daar in zitting hebben. Zou mij niets verbazen als je daar Zioinisten vindt …. een satanische beweging die de mensheid te gronde wil richten.

Stop de criminele satanist Zionisten (Khazarische maffia)
1 jaar geleden

Het wordt vervelend steeds weer over die ongeremde immigratie te beginnen, maar gezien de enorme ellende die ons te wachten staat als we er niets aan doen moeten burgers nu in actie komen.
Het grootste probleem is dat banken (ZIonisten) en grote corporaties zo groot en rijk zijn geworden (het zijn niet meer dan parasieten op de burgers) vervolgens wereld-crimineel geworden zijn. En niet voor de eerste keer doen zij een greep naar de absolute macht op deze aarde. En zoals altijd zijn het de burgers die voor de zoveelste keer slachtoffer zijn van deze massa moordenaars.

Wat veel mensen niet weten is dat deze poging om via de EU een werelddeel onder controle te krijgen niet de eerste keer is. Dat deden zij eerder in de Sovjet Unie met de bolsjewieken waar in een ware burgeroorlog 60 miljoen mensen omkwamen. Zij probeerden het weer in WWI en WWII waar tientallen miljoenen mensen bij omkwamen. Het heeft een compleet werelddeel decennia ellende gebracht en er is aan het einde van de koude oorlog niet definitief afgerekend met de verantwoordelijke banken (Rothschilds). Dat dat niet is gebeurd geeft aan hoe ongelooflijk ver het onkruid zich heeft verspreid.

De EU geeft geen enkel argument waarom massaal mensen uit Afrika naar Europa moeten worden gehaald.
Deze immigratie heeft niets met vluchtelingen of asielzoekers te maken.
Deze mensen zijn analfabeet en zijn de eerste 30 jaar niet inzetbaar in het arbeidsproces. De kosten van deze operatie zijn gigantisch en worden zoals altijd door de burgers gedragen. Alleen al het feit dat banken en multinationals niet tegen stemmen is al sterke aanwijzing dat hier iets helemaal niet klopt met deze EU.
Want heus: de EU heeft niets met milieu en niets met mensenrechten en welzijn.
Mensen als TImmermans zijn of extreem dom of omgekocht. Of beide.

De ervaringen uit het verleden met moslims zijn zeer negatief omdat Islam niet een religie is maar een politieke stroming. De grote vraag is hoe en waarom deze immigratie diverse NGO’s zitten …. Het is geen toeval dat deze organisaties plotseling eensgezind achter deze massale immigratie staan. Dat kan maar een ding betekenen en dat is dat wereldwijd ZIonisten geinfiltreerd zijn in deze organisaties wereldwijd

We praten hier over niets minder dan manipulatie op wereldschaal met de bedoeling om de wereld onder een centrale regering te brengen die uiteraard gecontroleerd wordt door een kleine centrale kliek van banken en extreem rijken. En bij die term horen namen als Rothschild, Zionisten, Cabal.
En precies hetzelfde is gaande in VS … We praten over niets minder dan WWIII … Maar dan een die ondergronds wordt gevoerd.

Lees ook:

http://finalwakeupcall.info/blog/2019/12/18/de-migratiecrisis/

Het is de hoogste tijd dat burgers inzien wat de EU werkelijk is.
Deze EU moet weg en er moet definitief met banken als de Rothschilds worden afgerekend.

scherpschutter1943
1 jaar geleden

Het vluchtelingenprobleem en de overbevolking kan ook worden opgelost door massale uitroeiing van degenen die hun thuisland in afrika en het middenoosten ontvluchten, om wat voor reden dan ook. Ik verdenk de NOG’s ervan dat zij de bevolking van de EUssr willen uitroeien, dit stiekem gefinancierd door de kopstukken van de EUssr. Blijkt wel, onze vijanden zijn al onder ons en aktief als nooit tevoren. Als het westen zich niet met grof geweld verdedigt tegen de indringers dan zullen de autochtonen het onderspit delven. Niet zomaar het onderspit maar op een gruwelijke wijze, waarvan de nazi’s nog iets van zou den kunnen leren.

Zoveelste megafaal: Justitie wilde kinderverkrachter re-integreren in bedrijf van vader slachtoffer

EU-Parlementariërs stemmen voor bescherming van pedofielen