Een nieuw woord voor een triest fenomeen: ‘Farmageddon’

farmers 1567864916
_MarkR / Pixabay

Farmageddon is een samentrekking van farming en armageddon. Dit laatste is de bijbelse term voor ‘het einde der tijden’, ook wel ‘de laatste dagen.’

Deze vlag dekt de lading: de toestand waarin de Amerikaanse boeren zich bevinden is precair en als een rode vlag.

Het is ook een invloedrijke sector met vertakkingen in grote delen van de economie. Door de handelsoorlog met China is het reële inkomen van de landbouwsector verder gedaald.

Niemand kan een handelsoorlog winnen

Hoe vaak president Trump ook herhaalt dat ‘we’ are winning from China? We vragen ons af of veel landbouwers in de VS dit ook zo aanvoelen. Fair is fair: de daling van hun inkomen werd reeds ingezet onder de vorige president.

Maar de door de Trump administratie gestarte handelsoorlog met China verergert de situatie nog in plaats van soelaas te bieden.

Made in China

Grappig of misschien eerder wrang is trouwens op Twitter wat Amerikanen zoal antwoorden op dit soort misplaatste branie. Ze tonen tal van producten en items verkocht in de winkels van Trump Tower. allemaal ‘made in China’.

Nijpend

‘Efficient farmers with manageable debt levels have the flexibility to stay profitable throughout the cycle but the smaller often less efficient farmers generally feel a huge impact from a drop in income and tighter lending criteria.’

De opbrengsten van oogsten en vee zijn gedaald en voor heel wat Amerikaanse boeren wordt de situatie almaar nijpender.

Een groot deel van hen zit de daling van hun inkomen uit in de hoop dat de prijzen in de toekomst opnieuw zullen stijgen. Maar een uitkomst van de heersende impasse is nog niet in zicht. De VS en China zijn slechts overeengekomen in oktober 2019 de gesprekken te hervatten.

Het is trouwens zoals Mia Farrow (jawel, de actrice) tweet: er zijn géén winnaars van een handelsoorlog:

Too little, too late

Het aantal bankroet verklaringen binnen de sector ligt op een tienjarig hoogtepunt. De schulden stijgen tegelijk met 5 procent per jaar. President Trump deed een bailout van de farming sector van 12 miljard dollar in 2018.

Hij belooft hetzelfde te doen dit jaar, in 2019. Maar de sector antwoordt dat het bedrag veel te laag is om het leed te verzachten.

‘Gary Wertish, the president of the Minnesota Farmers Union, criticized President Donald Trump’s ongoing trade war with China, dismissing promised bailout money to aid struggling farmers impacted by the tensions as not even coming close to covering losses.’ Er is ook felle kritiek dat alvast een deel van het reeds gedistribueerde geld op heel andere plaatsen terecht is gekomen.

De ‘perfecte’ storm

China haalt voortaan onder meer ethanol en soja uit Brazilië. Wat de Amerikaanse prijzen naar een vijfjarig dieptepunt heeft gebracht. Landbouwers in de VS hebben zo goed als geen toegang meer tot de Chinese markt.

Nog voor de zomer van 2019 waarschuwde JP Morgan zijn cliënten dat ‘the American agriculture complex is on the verge of disaster, with farmers caught in the crossfire of an escalating trade war.

De prominente bank noemt de huidige toestand ‘a perfect war for US farmers’…

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
asiel tsunami

Hardnekkige werkloosheid statushouders opnieuw bevestigd, 83% nog altijd in de bijstand

migranten

Nieuwe migratiecrisis?! Kroatië haalt 1800 gepensioneerde politieagenten terug