in , , , ,

Een sensor op elke straathoek in Eindhoven

Eindhoven loopt voorop als ‘slimme stad’. Wie van de rand van het centrum naar uitgaansstraat Stratumseind fietst, passeert zonder het te weten zo twintig sensoren. Ze regelen het verkeer, waarschuwen bewoners bij auto-inbraken en seinen de politie in als een ruzie op straat escaleert.

Hoe meer sensoren de gemeente inzet, hoe meer praktische, juridische en ethische vraagstukken opdoemen. Het FD fietste met wethouder Staf Depla langs ‘dichtbesensorde’ stukken van de stad en besprak de voors en tegens.

…het drukke kruispunt Cederlaan-Beukenlaan, aan de rand van het centrum van Eindhoven, zit er vol mee. Camera’s die kentekens lezen registeren de verkeersdrukte. De vele bussen die het punt passeren – onder meer richting het vliegveld van Eindhoven – regelen hun eigen ‘groene golf’ met behulp van een radiosysteem.

Depla wil graag dat de stoplichten direct met de auto’s gaan communiceren. Als het stoplicht hier weet dat op het kruispunt hiervoor vijf auto’s bij het stoplicht staan, moet dit stoplicht dat weten. Dan kan het precies lang genoeg op groen om die auto’s door te laten en staat niemand onnodig lang stil.’

TomTom heeft de om dit te regelen, en wil dit ook best. Toch zijn gesprekken tussen de gemeente en het Amsterdamse navigatiebedrijf stukgelopen. En wel omdat TomTom zich het eigendom van de verzamelde gegevens van de verkeersgebruikers wil toe-eigenen. Oftewel: zou Eindhoven de verzamelde verkeersdata in de toekomst willen gebruiken voor een andere dienst, dan zou de gemeente deze van TomTom moeten kopen.

Hier speelt een principiële vraag: van wie is de informatie die met dit soort technologie wordt gegenereerd? Is die van degenen die de data ‘maken’ of van de bedrijven die de technologie hebben om deze te ‘mijnen’?

Een woud van camera’s kijkt vanaf het dak van de fabriek van Bosch, dat allerlei sensoren produceert, neer op de terrasjes op het plein Strijp-S. Maar die camera’s worden slechts door Bosch getest en verzamelen geen gegevens. Bezoekers kunnen over een tijdje de camera’s in de palen tegen betaling van een paar cent een laten maken. Als je wilt kan de camera straks ook aan het door jou gereserveerde restaurant laten weten dat je auto is gesignaleerd en je dus binnen een paar minuten zult aanschuiven.

En er zijn geluidscamera’s. Het zijn witte, platte kastjes, uitgerust met 64 microfoontjes die het omgevingsgeluid registreren en analyseren. Een idee waarmee wordt geëxperimenteerd: Binnenkort start een proef om omwonenden met een appje op de hoogte te stellen als de geluidscamera’s zorgwekkende incidenten waarnemen, zoals geloste schoten, ingetikte autoruitjes of aanhoudend geschreeuw.

Regelgeving voor dit soort camera’s is er niet. Welke data mag je ermee verzamelen en hoe lang bewaar je die? De gemeente heeft het voor Strijp-S in een privaatrechtelijk contract laten vastleggen met de organisatie die het gebied ontwikkelt. Maar het liefst zou je dit in een algemene plaatselijke verordening (apv) vastleggen, zegt Depla, net zoals dat het geval is bij gewone camera’s. ‘Maar dat kan niet. De wetten en regels houden dit soort ontwikkelingen niet meer bij.’

‘City beacons’ heten de hoge witte zuilen die verspreid over het centrum van Eindhoven staan. De belangrijkste functie is nu nog bewegwijzering. Maar de beacons kunnen veel meer. Bovenin hangen camera’s, het ding kan via wifi-tracking de looproutes van voorbijgangers nagaan, hij is uitgerust met webcams, microfoons en speakers. Je kunt er contactloos mee betalen en de zuil meet temperatuur, luchtvochtigheid en de . Depla doet het even voor bij de beacon die midden op Stratumseind, de uitgaansstraat van Eindhoven, staat. Hij kiest een filtertje met een gek hoedje, drukt af. En dan blijkt dat de foto, zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd, direct op een Facebookpagina belandt. ‘Dat kan dus echt niet’, zegt Depla. ‘Daar moeten we wat aan doen!…

…De vele verschillende soorten data die met behulp van de beacons en andere sensoren in de stad kunnen worden vergaard, maken de situatie bijzonder, zegt Depla. Iedere sensor op zich zegt nog niet zoveel over een passerende auto, een restaurantganger of een voetganger op weg naar de kroeg. ‘Elk stukje informatie op zich kan anoniem zijn. Maar als je al die losse stukjes bij elkaar legt, komt je toch dicht in de buurt van persoonsgegevens.’ En die gegevens zijn natuurlijk interessant voor ondernemingen. ‘Het zijn grote bedrijven waar je dan als gemeente mee te maken krijgt’, zegt Depla. ‘Ze helpen ons met de hard- en software en willen de data daarvoor terug…’

Alles bij de bron; FD


[registratie (kostenloos) noodzakelijk]

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaar Wakker
3 jaren geleden

En dat alles onder het mom van veiligheid. Datzelfde kulargument dat werd aangevoerd om de EU in te voeren en waar banken en multinationals hun macht hebben vergroot en burgers jaar in jaar uit verarmen en verder worden gedwongen in een nog strakker keurslijf. Nog steeds niet door dat de EU er niet is voor de burgers. Nooit geweest ook. Burgers zijn niet meer dan slaven.
Wel eens doorgerekend wat de echte eerlijke totale belastingsdruk is? Die ligt dichter bij de 90 % dan bij de 80 %.

Wie heeft hier om deze camera’s gevraagd? De volgende stap is dat gezichtsherkenning aan de signalen wordt gekoppeld. Is er dan niemand bij de overheid die doorheeft dat hier een heel gevaarlijk spel wordt gespeeld? Een proces dat salamitactiek wordt genoemd. Iedere keer wordt weer een klein stukje vrijheid ingeleverd totdat de burger niet meer voor of achteruit kan gaan zonder dat het systeem precies weet waar iemand uithangt, wat hij doet, wat hij eet, wat hij denkt en wat hij leest.
Contant geld wordt afgeschaft, verplichte vaccinaties voor kinderen ingevoerd, aangepast slaafs onderwijs, flitskasten op de weg bij iedere kilometer en het gaat maar door etc.

Voeren ambtenaren dom uit uit wat hun ergens van bovenaf wordt opgedragen?
Vragen ambtenaren dan niet waar al deze rotzooi vandaan komt?
Lezen ambtenaren geen boeken als Orwell 1984? En dan later als het helemaal fout is gegaan zeggen de ambtenaren dan net als in 1945 : “wir haben es nicht gewusst”?

Mensen wordt wakker. En ja ambtenaren ook ….

peet
3 jaren geleden

alle steden worden digitaal afgesloten.
We krijgen daarna een nachtwakerstaat

hk
3 jaren geleden

Allemaal in het kader …: “alle neuzen 1 kant op”

Frits
3 jaren geleden

Je had toch niets te verbergen.
..
DOMME
.
KUT HOLLANDER

MH17 doofpot nog smeriger dan we al dachten

“De huizenmarkt is een tikkende tijdbom”