in , , , , ,

Een whopping € 213.000.000.000 aan EU belastingpoet is er al opgestookt voor de reddingen van banken

6236106579 9c300a5bdc banksters1

Tweehonderddertien miljard euro, dat is het bedrag dat de 28 lidstaten van de Europese Unie sinds 2008 definitief verloren bij de redding van de banken tijdens de financiële crisis.

Het cijfer is één van de bevindingen van de pas gepubliceerde studie The Bail Out Business – Who profits from bank rescues in the EU? Auteurs zijn Sol Trumbo Vila en Matthijs Peters, researchers bij het Transnational Institute TNI.

Om dit astronomisch bedrag bevattelijker te maken vermelden ze dat het overeenkomt met de uitgaven voor gezondheidszorg van Griekenland, Oostenrijk, Polen, Spanje en Zweden samen.

Het rapport heeft nog een andere, en minder bekende, invalshoek dan de uitgaven voor de eigenlijke redding van banken. De “reddingsoperaties” (bail out) bieden immers enorm lucratieve mogelijkheden voor de audit firma’s die de regeringen daarvoor onder de arm nemen, in de eerste plaats de Big Four van de sector: EY, Deloitte, KPMG en PWC, en kleinere financiële consultants zoals Lazard.

Terwijl deze ‘specialisten’ mee aan de basis lagen van de crisis door hun vaak lichtzinnig advies over de risico’s van banken en hun producten, konden ze nu miljoenen binnenhalen voor advies aan overheden bij de ‘redding’ van banken: de Bail Out Business. 

Een voorbeeld: als de Nederlandse regering ABN Amro nationaliseerde werd ze geadviseerd door Lazard. Kostprijs: 5 miljoen euro voor drie dagen werk. Helaas, Lazard vergat te vermelden dat de bank uitstaande schulden had. Resultaat: Nederland moest 6.5 miljard euro spenderen om de bank drijvende te houden; daarvan zijn 5 miljard definitief verloren. Ook slechte raad is duur…

bailoutbusiness

Rapport is hier te downloaden (PDF, 1,8 MB, 35 bladz.)

In de volgende video geeft auteur Sol Trumbo een korte voorstelling van het rapport.

 

Lees de rest verder bij de Bron: andereuropa.org

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e83db70d2bf5033ecd0b470de7444e90fe76e6dd1eb912439df8c0 640 security

Security for Sale: Waar zijn de miljarden van het Europees veiligheidsonderzoek naartoe?

pizzagate e1487927924358

Arrestaties in pedofielen-ring niet van belang voor mainstream media?