in ,

Eerste stap is gezet, digitaks komt eraan: Belasting voor techreuzen

Capri23auto / Pixabay

Groot Brittannië voert als eerste een digitale belasting in. De zogenaamde ‘digitaks’ geldt enkel voor  techreuzen zoals Google, en . De nieuwe belasting moet ingaan in 2020 en jaarlijks een klein half miljard euro opleveren.

De Britten zoeken waarschijnlijk nieuwe inkomsten voor het economische verlies dat ze na de Brexit zullen leiden. Eerder werd in september 2018 reeds een tijdelijk akkoord binnen de EU afgesloten.

(Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Maar over die Europese digitaks voor internetbedrijven moet nog gestemd worden. Geen sinecure met tal van lobbygroepen die extra belasting proberen tegen te gaan. Europa spreekt erover maar het VK doet het.

Vluchten kan niet meer

De Britse minister van Financiën had al eerder gezinspeeld op ‘een Brits initiatief als een Europese oplossing te lang op zich zou laten wachten.’ Eén land kan natuurlijk makkelijker en sneller over zaken beslissen dan 28. Of 36 met de OESO.

Misschien wil hij met de rest van de regering tonen dat er aan de komende Brexit ook voordelen vastzitten. Zeker is wel dat om vestigingsvlucht te vermijden, multinationals in het algemeen best internationaal aangepakt worden.

Fair share

Het is een kwestie van ieder zijn fair share te doen betalen en daarmee een rechtvaardige . Tot op vandaag vestigen dergelijke internetreuzen zich officieel waar het fiscaal aantrekkelijkst is. Terwijl ze de grootste omzetten en wisten behalen in andere landen. Daarmee handelen ze trouwens niet verschillend van alle andere multinationals.

De kans is reëel dat een dergelijke belasting vroeg of laat ook hen zal betreffen. De molen van de EU maalt langzaam maar zeker, toch?

Halen waar het zit

Beter het belastinggeld te gaan halen waar het zit dan de ‘kleine man’ en vrouw treffen. (Nog beter is goed en zuinig omgaan ermee natuurlijk!) Zo berekende de EU dat ze in de voorbije drie jaar maar liefst 5,1 miljard euro misliep, alleen al aan Google en Facebook. Te zwaar belasten mogen we dergelijke bedrijven nu ook weer niet. Ze creëren jobs, al zijn dat ook vaak slecht betaalde. Ze betalen reeds belastingen, zij het veel te weinig.

Alleen indien àlle landen, internationaal, dezelfde maatregelen nemen, zullen ze effectief zijn.


Opstapje naar EU belasting voor iedereen. Want ja wat kan, kunnen
wij als EU ook zo niet beter(voor ons gezien slechter).


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Na PVV nu ook SGP in verweer tegen moskeeles: Laat kind niet buigen voor Allah

Leesvoer: Was Hitler een Rothschild?