in , , , ,

Einddoel: 1 groot Europees pensioenfonds van voornamelijk Nederlands geld

15103266939 b5ec4c454f pension

Diverse pensioenfondsen zijn positief over de nieuwe Europese pensioenrichtlijn. Zij benadrukken, dat er vrijwel niets verandert aan de Nederlandse situatie, dat het zelfs zal verbeteren.

De Nederlandse Bank heeft nu vetorecht gekregen bij waardeoverdracht naar buitenlandse pensioenfondsen. Ogenschijnlijk, want als zo vaak zit de duivel in de details.

De criteria voor het vetorecht van DNB blijken volgens een brief van staatssecretaris Klijnsma hetzelfde te zijn als de al bestaande en al gehanteerde criteria uit 2013. Dat is dus niet nieuw. Maar waar het eigenlijk om gaat is de vraag of DNB nog zeggenschap en invloed heeft als de waardeoverdracht naar het buitenland heeft plaatsgevonden. Het antwoord daarop is, nee!

EU kan maatregelen nemen ten aanzien van pensioengeld

In lid 60 van de richtlijn staat een cryptisch zinnetje: “The Union may adopt measures”.
Dat kan betekenen dat de EU maatregelen kan nemen ten aanzien van ons pensioengeld, maar het kan ook betekenen dat de EU een hoeveelheid pensioengeld kan opnemen. ’t Is maar dat u het weet.

Wordt voor Duitsland geen uitzondering gemaakt? Slechts 190 miljard euro van het totaal pensioenvermogen van Duitsland valt onder de nieuwe richtlijn. Zet dat eens af tegen de 1400 miljard euro van Nederland.

Juncker2-e1433752556799

Pensioengeld om banken overeind te houden

In een recent artikel van KPMG (PDF) staan duidelijke antwoorden op deze vragen.

Het is niet ondenkbaar dat dan, net zoals bij de bankenunie, de pensioengelden van het ene land gebruikt kunnen gaan worden voor de redding van pensioenfondsen in een andere lidstaat. Of voor banken die dreigen om te vallen, zoals nu in Italië wordt overwogen om pensioenfondsen de Italiaanse banken in nood te laten redden.

Lees verder via Bron: ThePostOnline

Photo by Glueckstadt cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
293358064 09d3efbd5c virtual body e1470830964995

Techreuzen, Google, Apple & Samsung willen nu ook data UIT je lichaam

8674274277 1bf7023e41 AIVD

Wat weet/verzamelt de AIVD eigenlijk over jou? Zo kom je erachter