in , , ,

Einde sociale zekerheid Nederland in zicht: EU wil gemeenschappelijke schulden en uitkeringen

EU-leiders, inclusief Jeroen Dijsselbloem, zijn het eens: Meer macht naar Brussel – EU-top in juni luidt volgende stap in naar federaal Europa

Jean-Claude Juncker and Jeroen Dijsselbloem
Juncker en Dijsselbloem verschillen enkel van mening over het tempo waarin een federaal Europa moet worden gerealiseerd.

Zoals we altijd al hebben schreven wil de Europese Unie de crisis aangrijpen om nog verder te integreren. De hoogste bazen van de EU, inclusief Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben naar aanleiding van de crisis rond Griekenland de koppen bij elkaar gestoken om het beleid voor de nabije toekomst uit te stippelen. Hoewel er nog meningsverschillen zijn, is men het eens over het einddoel: meer integratie, meer macht naar Brussel en gemeenschappelijke schulden en uitkeringen. Dat betekent vrijwel zeker dat het hoge niveau van de sociale zekerheid in Nederland permanent zal worden verlaagd om dat van de Zuid Europese schuldenlanden in stand te houden.

EU-leiders zijn het eens: Meer macht naar Brussel

Afgelopen woensdag vond er in Brussel een vergadering plaats met hooggeplaatste EU-ambtenaren en economische adviseurs van diverse Europese regeringen en instellingen. Onderwerp van gesprek: een rapport van EU-Commissiepresident Jean-Fraude Juncker, ECB-president Mario Draghi, EU-Raadspresident Donald Tusk en Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem, met daarin een voorgestelde agenda om de crisis rond Griekenland te gebruiken voor verdere integratie. Kortgezegd: hoe de nationale parlementen nog meer macht naar Brussel moeten gaan overdragen.

Dat moet gaan gebeuren door middel van het vergemeenschappelijken van de staatsschulden door uiteindelijk de invoering van Eurobonds, door structurele hervormingen, harmonisering van financieel beleid en conjunctuur afhankelijke gemeenschappelijke (WW-)uitkeringen.

Betalen voor Franse uitkeringen

Van dat laatste is vooral Frankrijk een voorstander. De torenhoge Franse uitkeringen zijn mede door de record werkeloosheid onbetaalbaar geworden, maar geen politicus in Parijs durft hier echt het mes in te zetten. Door gemeenschappelijke uitkeringen in te voeren die afhankelijk worden gemaakt van de economische situatie, zullen landen waarin het beter gaat automatisch moeten gaan betalen voor de Fransen, reden waarom Duitsland en Nederland niet staan te springen om hier in mee te gaan.

EU-Commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici is hier echter een groot voorstander van. Niet zo vreemd, want hij was van 2012 tot 2014 minister van het gelijknamige Franse ministerie en lid van de linkse rampregeringen van premier Jean-Marc Ayrault.

Federaal Europa komt eraan

De hoogste leiders van de EU verschillen wel van mening wanneer deze drastische stappen, die een einde zullen maken aan de laatste restjes soevereiniteit van de lidstaten, moeten worden genomen. Draghi en Juncker willen zo snel mogelijk naar een federaal Europa toe –een standpunt waar ze in Nederland vooral bijval vinden van D66-, terwijl Tusk en Dijsselbloem willen wachten met gemeenschappelijke schulden totdat de Griekse crisis is opgelost en de Europese economie weer aantrekt.

Juncker wil meer dan zijn voorganger Van Rompuy vaart maken met het overdragen van nog meer macht en bevoegdheden van de nationale regeringen naar Brussel. Tijdens de laatst top in Brussel liet hij een rapport uitdelen waarin hij zijn plannen ontvouwde voor een gemeenschappelijk economisch, financieel en belastingtechnisch beleid. Het gelijkmatig verdelen van de schulden en lasten over alle lidstaten, ongeacht wie deze schulden heeft gemaakt, noemde hij ‘solidariteit’.

De volgende fase in dit reeds gestarte proces vindt in de eerste helft van april plaats, als verdere economische integratie op het programma staat. Op de EU-top in juni moet er een gemeenschappelijk standpunt op papier staan dat door de regeringsleiders enkel hoeft te worden aangenomen. De volgende stap naar de verwezenlijking van de grote droom van Brussel (en in eigen land D66), een federaal Europa waarin nationale democratie en soevereiniteit compleet zijn uitgehold, is dan een feit.

Vergeet vooral het TTIP niet

Lees verder via xandernieuws.punt.nl

Photo by The World Wants a Real Deal


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steeds een stapje verder: Amersfoort wil goedkope stagiairs/studenten inzetten als beveiliger/BOA

Daar gaan we weer: Het jobcenter, ditmaal gaan we Pitchen. Toestanden in de bijstand, deel 4