Einde sociale zekerheid Nederland in zicht: EU wil gemeenschappelijke schulden en uitkeringen

Avaaz Call In

EU-leiders, inclusief Jeroen Dijsselbloem, zijn het eens: Meer macht naar Brussel – EU-top in juni luidt volgende stap in naar federaal Europa

Jean-Claude Juncker and Jeroen Dijsselbloem
Juncker en Dijsselbloem verschillen enkel van mening over het tempo waarin een federaal Europa moet worden gerealiseerd.

Zoals we altijd al hebben schreven wil de Europese Unie de crisis aangrijpen om nog verder te integreren. De hoogste bazen van de EU, inclusief Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben naar aanleiding van de crisis rond Griekenland de koppen bij elkaar gestoken om het beleid voor de nabije toekomst uit te stippelen. Hoewel er nog meningsverschillen zijn, is men het eens over het einddoel: meer integratie, meer macht naar Brussel en gemeenschappelijke schulden en uitkeringen. Dat betekent vrijwel zeker dat het hoge niveau van de sociale zekerheid in Nederland permanent zal worden verlaagd om dat van de Zuid Europese schuldenlanden in stand te houden.

EU-leiders zijn het eens: Meer macht naar Brussel

Afgelopen woensdag vond er in Brussel een vergadering plaats met hooggeplaatste EU-ambtenaren en economische adviseurs van diverse Europese regeringen en instellingen. Onderwerp van gesprek: een rapport van EU-Commissiepresident Jean-Fraude Juncker, ECB-president Mario Draghi, EU-Raadspresident Donald Tusk en Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem, met daarin een voorgestelde agenda om de crisis rond Griekenland te gebruiken voor verdere integratie. Kortgezegd: hoe de nationale parlementen nog meer macht naar Brussel moeten gaan overdragen.

Dat moet gaan gebeuren door middel van het vergemeenschappelijken van de staatsschulden door uiteindelijk de invoering van Eurobonds, door structurele hervormingen, harmonisering van financieel beleid en conjunctuur afhankelijke gemeenschappelijke (WW-)uitkeringen.

Betalen voor Franse uitkeringen

Van dat laatste is vooral Frankrijk een voorstander. De torenhoge Franse uitkeringen zijn mede door de record werkeloosheid onbetaalbaar geworden, maar geen politicus in Parijs durft hier echt het mes in te zetten. Door gemeenschappelijke uitkeringen in te voeren die afhankelijk worden gemaakt van de economische situatie, zullen landen waarin het beter gaat automatisch moeten gaan betalen voor de Fransen, reden waarom Duitsland en Nederland niet staan te springen om hier in mee te gaan.

EU-Commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici is hier echter een groot voorstander van. Niet zo vreemd, want hij was van 2012 tot 2014 minister van het gelijknamige Franse ministerie en lid van de linkse rampregeringen van premier Jean-Marc Ayrault.

Federaal Europa komt eraan

De hoogste leiders van de EU verschillen wel van mening wanneer deze drastische stappen, die een einde zullen maken aan de laatste restjes soevereiniteit van de lidstaten, moeten worden genomen. Draghi en Juncker willen zo snel mogelijk naar een federaal Europa toe –een standpunt waar ze in Nederland vooral bijval vinden van D66-, terwijl Tusk en Dijsselbloem willen wachten met gemeenschappelijke schulden totdat de Griekse crisis is opgelost en de Europese economie weer aantrekt.

Juncker wil meer dan zijn voorganger Van Rompuy vaart maken met het overdragen van nog meer macht en bevoegdheden van de nationale regeringen naar Brussel. Tijdens de laatst top in Brussel liet hij een rapport uitdelen waarin hij zijn plannen ontvouwde voor een gemeenschappelijk economisch, financieel en belastingtechnisch beleid. Het gelijkmatig verdelen van de schulden en lasten over alle lidstaten, ongeacht wie deze schulden heeft gemaakt, noemde hij ‘solidariteit’.

De volgende fase in dit reeds gestarte proces vindt in de eerste helft van april plaats, als verdere economische integratie op het programma staat. Op de EU-top in juni moet er een gemeenschappelijk standpunt op papier staan dat door de regeringsleiders enkel hoeft te worden aangenomen. De volgende stap naar de verwezenlijking van de grote droom van Brussel (en in eigen land D66), een federaal Europa waarin nationale democratie en soevereiniteit compleet zijn uitgehold, is dan een feit.

Vergeet vooral het TTIP niet

Lees verder via xandernieuws.punt.nl

Photo by The World Wants a Real Deal

Dit vind je misschien ook leuk...

18 reacties

 1. hedy koot zegt:

  word toch tijd dat we gaan staken eerst kregen we asielzoekers door onze strot geduwd en nu dit weer eerst de grieken nu de fransen ze mogen wel wat aan onze aow doen niet gegoeg om fijn te leven en net niet te veel om dood te gaan

 2. Jack zegt:

  Die juncker is toch die man die het franse wijnoverschot probeert op te lossen door het voor de middag allemaal op te drinken?

 3. harry zegt:

  We gaan de zelfde kant op als in Amerika …armoede, leven en wonen op straat
  Het Nederlandsevolk wordt verkocht.

 4. Rene zegt:

  Welke organisatie kan / moet voorop lopen om ons burgers te informeren en klaar te stomen voor de strijd tegen dit besluit! Individueel staan we machteloos, dus moeten we samenwerken. Dat is de enige manier om de opstand te doen laten slagen!

  • Michel zegt:

   Wij!

   (Met zijn allen) ik wil graag iets bijdragen om de stem van het volk te laten horen!

   En dan niet een te simpel ja of nee referendum, waar je geen nuances rmee kan aangevent, maar een Soort “opiniepeilng”
   Waar elk mens kan stemmen, gewoon via internet.

   Als we massaal mee zouden doen, dan worden we vanzelf een factor om rekening mee te houden.

   ( net zoals bijv bij de plofkip, we willen hem niet, en dat laten we steeds duidelijker merken, Gewoon door druk te geven met onze bestedingen en opinie.

   We beseffen het niet, maar wij hebben de macht al!
   De techniek is er (internet), de onteverden heid is er, nu alleen nogeen vonk en veel inzet.

   We moeten een soort platform maken zodat iedereen zijn stem kan laten gelden over allerlei onderwerpen die mensen bezig houden,
   Totaal onafhankelijk, vreedzaam en zonder bijbedoelingen
   (crowdfunding zal wel nodig zijn)

  • muijlwijk zegt:

   er is er maar 1 die dit kan stoppen en dat is GEERT WILDERS want hij verwoordt wat wij denken en dan krijgt hij uit het parlement en regering de ZWARTEPIET toegespeeld en wordt in verkapte vorm rassist en fascist genoemd maar wat hij zegt klopt hoe kun je nu hier de uitkeringen gaan verlagen om de franse uitkeringen te verhogen logisch dat de fransen daar wel oren naar hebben hoeven ze niets meer aan hun torenhoge staasschuld meer tew doen want de pays-bais betaald wel die doen toch braaf wat brussel wil
   richard

 5. Kwiebus zegt:

  Eindelijk eens iets gaan doen aan die torenhoge uitkeringen voor die nederlandse nietsnutten. Alle uitkeringen halveren; moet je eens zien hoe snel die lanterfanters weer aan het werk gaan. KB tot max 3 kinderen en enkel en alleen als ze in nederland wonen.

  • Robert zegt:

   Wel een goede reactie schrijven kwiebus. Heel veel mensen willen werken, maar er is geen werk. We moeten gewoon terug naar de vut en/of 65 jaar. Daarnaast alle golddiggers terug naar hun eigen land. We hebben +/- 650000 werkelozen en +/- 800000 oostblokkers hier werken, en dat alleen omdat nederland zo goed betaald. Maar ga niet alle werklozen de schuld geven en straffen.

  • roel zegt:

   kwiebus is het spoor ook bijster zo te lezen het is veel beter om de eu te verlaten dan hebben wij nl hier niets mee van doen

 6. lisn zegt:

  Wel een rare Kwibus.

 7. Janneke zegt:

  Nederland in de verkoop. Anderen beslissen en ons spaargeld, lees pensioenen, worden daarna herverdeeld onder alle inwoners van Europa. Ik begin de Britten die uit de EU willen wel te snappen.

 8. Annemarie zegt:

  Kwiebus we moeten ons realiseren dat er niet voor iedereen werk is. En jij en je partner hebben vast en zeker een baan. Als er in Nederland in ieder gezin maar 1 persoon zou werken zouden er veel minder uitkeringen nodig zijn…

 9. MJose zegt:

  Fijn dit vooral voor al die 100% afgekeurden die na tig jaar betalen sinds Rutte afgekeurd in bijstand zij gedumpt en al ondervoed zijn door hoge zorgkosten (zelf afgekeurd bijstand ondervoed EN moeder v kind met uitstroom wajong en dagbesteding (ook wegbezuinigd dus). Ach ja Nederlanders aan onderkant gooi maar in de goot

 10. Dennis Eijs zegt:

  Ze willen dus oorlog met de bevolking, nou dat kan hoor.

 11. Wally de Stoker zegt:

  Nexit is het enig is de enige mogelijkheid om van die idioten af te komen .
  Pensioen gelden zullen ook door brussel opgeeist worden door die maffia

 12. Frans zegt:

  Ik ben het er helemaal mee eens van onze zuurverdiende pensioengelden moeten ze afblijven, Nexit is de enige manier, maar hoe krijg je die zakkenvullers in de 2e kamer en die mongool van Klijnsma daar weg, die zit alles voor een appel en een ei aan dat brussel te verkopen….Die 10 miljard die het ons gaat kosten volgens de berekeningen verdienen we daarna gauw genoeg terug als we geen contributie meer aan Brussel hoeven te betalen en niet meer hoeven bij te dragen aan de schuldenlast van Griekenland. Dat alleen al scheelt miljarden per jaar. En als we niet opletten gaan wij met 70 jaar met pensioen terwijl ze in Griekenland en omstreken nog steeds met 57 jaar gaan.

 13. Maurits Kostelijk zegt:

  we gaan met z’n allen (Nederlanders) naar de ratsmodee
  op een enkele Haagse dief na

Geef jouw mening