in , , ,

Eis je recht op! Krijg inzage in je profiel die bedrijven, sportclubs en overheidsinstanties over je verzamelen

Steeds meer bedrijven en overheidsinstanties verzamelen op grote schaal gegevens over jou. Aan de hand daarvan wordt je gedrag voorspeld en beïnvloed en worden er belangrijke beslissingen over jou genomen. Dat hoef je niet zomaar te laten gebeuren!

Krijg inzicht in wat er over je wordt verzameld, wat er met je gegevens gebeurt en met wie ze worden gedeeld. Onze website My Data Done Right helpt je daarbij. In een paar stappen kan je een inzageverzoek opstellen. Wil je dat je gegevens verwijderd worden? Ook dat kan je afdwingen via My Data Done Right.

Nu is misschien je eerste vraag: waar moet ik beginnen? Om je op weg te helpen hebben we drie concrete suggesties voor organisaties die waarschijnlijk een profiel van je hebben, waar je niet direct aan had gedacht. Alle drie zijn ze vindbaar in de van My Data Done Right, en dus heel makkelijk te bestoken met een inzageverzoeken!

NL Profiel: in welke sociale klasse val jij volgens de grootste nieuwsuitgevers van ?

NL Profiel is een samenwerkingsverband van Telegraaf Media Groep, Persgroep en Sanoma Nieuwsuitgevers. Dit zijn de uitgevers van onder meer de Volkskrant, Telegraaf, en de Donald Duck, maar ook van websites als nu.nl, relatieplanet.nl en SchoolBANK.

Op de achtergrond werken deze uitgevers samen om gedetailleerde profielen van hun lezers te maken, waaronder in welke sociale klasse je valt.

EDM: hoe ziet jouw huishouden eruit en wat is je kredietscore?

EDM is een van de grootste datahandelaars in Nederland. Ze beschikken over profielen van miljoenen mensen in Nederland. Dit profiel drukt een stempel op jou op basis waarvan allerlei bedrijven beslissingen over je nemen. Wil je switchen van energieleverancier, of ben je op zoek naar een nieuwe sociale huurwoning? Dan kan zo'n profiel een belangrijke rol spelen.

EDM heeft een eigen online formulier voor inzage. Het verifiëren van je identiteit verloopt via je bank (iDIN).

Sportbonden: vermarkt jouw bond jouw gegevens?

Vorig jaar kwam aan het licht dat de twee grootste sportbonden van Nederland, de voetbalbond (KNVB) en de tennisbond (KNLTB), de gegevens van hun leden, waaronder kinderdata, op de achtergrond verhandelden. Niet oké, vinden wij. We sluiten niet uit dat andere sportbonden ook met de data van hun leden aan de haal gaan.

Wil je weten of dit voor jouw sportbond het geval is? Zoek je sportbond op in My Data Done Right en stuur een inzageverzoek.

Als je opmerkelijke uitkomsten krijgt, laat het ons dan weten via info@bitsoffreedom.nl.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ABN Amro: Privégegevens jarenlang rondgestrooid

‘Oude dag’: Gepensioneerden betalen in sommige gevallen per euro meer dan 60 cent belasting