Het onderzoek van het Auto Mobile-magazine van de RTBF maakt deel uit van een simpele vraag: “Hoeveel kilometer moet ik reizen met een elektrische auto om groener te worden dan een benzineauto?”
De vraag is urgent wanneer we bijvoorbeeld leren dat 50% van het assortiment van PSA Group (Peugeot-Citroën) volgend jaar elektrisch en hybride zal zijn, en 100% in 2025 !!
Productie en catastrofale productie!
De elektriciteit die we vandaag verbruiken is nog niet groen! Het is een Europese mix van energiecentrales (kolen, gas, nucleair) en zonne- en windenergie. De vervaardiging van batterijen is nog zorgwekkender: de winning van kobalt in de mijnen (zeer vervuilend) in de Republiek Congo door Chinese exploitanten die het milieu en de mensenrechten niet erg respecteren (gebruik van kinderen).
Om een batterij te maken, is ook lithium nodig uit het zout dat wordt geëxtraheerd uit de verdamping van water.
De extractie-activiteit is zeer productief in de Andes Cordillera en zijn witte zoutwoestijnen, waar we al milieuproblemen van het drogen betreuren. Aluminium is minder problematisch om te vinden. Nikkel kan een oplossing zijn voor de toekomst om kobalt te vervangen.
Wetenschappelijke berekening
Verveeld met artikelen en onvolledige toespraken over dit onderwerp, vroeg het tijdschrift Auto Mobile professor Ernst om een wetenschappelijke berekening. Energie-specialist aan de Universiteit van Luik, Professor Damien Ernst gebaseerd op de wetenschappelijke literatuur om de energie kosten van een batterij (18.696 kg CO2) te berekenen.
De demonstratie is dan gebaseerd op het Europese gemiddelde van de CO2-emissies per geproduceerde kWh, vermenigvuldigd met 100 km: 11 kg CO2 / 100 km voor een elektrische, en 13,68 kg CO2 / 100 KM voor een benzine.
Rekening houdend met het differentieel (2,68), maar ook de energie kosten van het vervaardigen van een batterij, Professor Ernst krijgt om die verbazingwekkende cijfer van 697 612 KM om te gaan met een elektrische auto het begint om meer groen worden dat een benzine aangedreven auto.
De berekening was ook gebaseerd op een hypothese van het verbruik van het voertuig: 20 kWh / 100 KM elektrisch (wat nogal optimistisch is omdat we tijdens onze tests Auto Mobile nogal boven de 30 kWh waren) en 6 liter benzine / 100 KM (ook optimistisch voor een equivalent model, waarbij het gemiddelde vaker stijgt tot 8 liter / 100 KM).
Het gemiddelde zal (moet) dalen!
Als we voeren dit cijfer 697.612 KM in een stad van 24 kWh, gezien het nog steeds verbruikt minder dan 20kWh / 100km, kon de balans worden bereikt tussen de 150.000 km en 200.000 KM … zelfs als 30-40.000 KM en alleen als elektriciteit 100% hernieuwbaar is!
Dit is nog niet het geval, maar veel wetenschappelijke geesten (en hopelijk politici) werken eraan.