in , ,

Elfstedentocht ? Het zou zomaar gewoon kunnen, echt niet uitzonderlijk

Wanneer je deze dagen buiten loopt dan lijkt het alsof de klimaatprofeten helemaal gelijk beginnen te krijgen.

De temperaturen zijn overdag zo hoog dat het wel voorjaar lijkt en een Elfstedentocht dit jaar kunnen we wel schudden, toch?

Voor de echte winterliefhebbers zijn dit deprimerende dagen. Iedere dag een mengsel van grijs met wat zonneschijn en ongewoon hoge temperaturen.

Het was gisteren zo warm dat het leek dat alle warmterecords weer zouden worden gebroken, maar dat gebeurde net niet.

In Wijk aan Zee is de temperatuur donderdag opgelopen tot 16,6 graden. Dat was de hoogste temperatuur van het hele land en zit dicht tegen de recordwaarde voor heel december aan. Dat record van 16,7 graden, gemeten op 4 december 1953 te Maastricht, blijft daarmee net overeind, meldt weerbureau weeronline.

De mensen in december 1953 dachten ook dat er met dat soort temperaturen geen schijn van kans was op een Elfstedentocht.

En toch:

Na een boterzachte decembermaand waarbij eind december de maximum temperatuur ook nog boven de 10 graden uitkwam, duurde het nog tot eind januari voordat de vorst echt toesloeg. Dat gebeurde dan ook gelijk goed want in de periode 23 januari tot 10 februari is het echt bitterkoud en De Bilt telt men in die periode maar liefst 15 ijsdagen.

Ook in december 1953 zaten de mensen nog op een terras, maar toch werd er in diezelfde winter een beroemde Elfstedentocht gereden.

Wat we nu meemaken is op zich niets uitzonderlijks:

December is volgens weerkundigen de eerste wintermaand. Daar is niet altijd evenveel van te merken. Soms is het nog volop herfst met regen, wind en hoge temperaturen. Soms ook wordt met een zuidwestelijke wind bijzonder warme lucht aangevoerd uit de subtropen. Het is niet verwonderlijk dat de temperatuur dan oploopt tot soms meer dan 15 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land is 17.8 graden op 4 december 1953. Sinterklaas had toen rond zijn verjaardag blijkbaar de warmte uit meegenomen.

Vaak houden dit soort periodes met zacht weer een lange tijd aan. Een stevige zuidwestenwind zorgt ervoor dat de aanvoer van zeer zachte lucht dagen doorgaat, waarmee de maand als geheel vervolgens extreem zacht kan uitvallen. In de jaren negentig hebben we dat een aantal keren meegemaakt. Liefhebbers van winterweer bekijken in dit soort zachte decembermaanden vaak de weerkaarten, in de hoop dat de wind gaat draaien naar de koude oosthoek.

Soms gebeurt dat ook. Dan valt koude lucht ons land binnen, een enkele keer met sneeuwval. De grootste kans op een overgang naar koud weer is er aan het einde van de maand. In de weken daarvoor kan koude lucht zich ophopen boven het noorden van , om zich vervolgens naar het zuiden uit te breiden. Als de wind dan even afneemt, stroomt de koude lucht in sneltreinvaart ons land binnen. Dit hebben we bijvoorbeeld gezien in 1996 toen net voor de kerst de wind naar het oosten draaide en koude lucht bezit nam van ons land. In het noorden van het land viel zelfs sneeuw, waardoor de kerstdagen wit waren. Daarbij kon ook op natuurijs worden geschaatst.

Kortom winterliefhebbers, niet wanhopen, er is nog van alles mogelijk.

Lees verder bij de Bron: Niburu.co

 

Photo by nikontino


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oud Ombudsman Alex Brenninkmeijer: “Europese burgers slecht voorbereid op Europese rechtsorde”

2016 beter dan 2015? Vergeet het maar.. Zelfs Juncker gelooft er niet in.