En daar gaat weer 360 miljard – ECB deelt nu 1,5 biljoen euro uit!

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. R. van Marle schreef:

  ‘Draghi creëert juist deflatie door opkopen leningen’

  Door Thijs Baas

  zaterdag 5 december 2015, 16:28

  in

  Share
  .

  Foto: ANP

  Door leningen op te kopen van corporates creëert Mario Draghi deflatie in plaats van inflatie. Dat zegt Cees Smit, oprichter en fondsbeheer bij Today’s, in BNR Beurswatch. De rente van de obligaties komt niet meer bij de belegger en daardoor wordt geld onttrokken uit de economie.

  Meer hierover

  ECB Draghi.jpg
  Waarom beleggers zo blij worden van Mario Draghi

  23/01/2015

  img-120115-043.onlineBild.jpg
  ‘ECB mag staatsobligaties opkopen’

  14/01/2015

  Een enorme misser, meent Smit. “Als je bonds koopt in het publieke domein, vallen de coupons normaal ook in het publieke domein. Maar door die bonds te ruilen voor bonds zónder coupon of rente, onttrek je coupons uit het publieke domein en laat je ze bij de centrale bank vallen. Voorheen viel de rente van die obligaties bij de belegger en als je dat niet meer doet, onttrek je eigenlijk geld aan de economie. Samen met het effect dat spaarders geen rente meer krijgen, zorgt dat voor deflatie. Hij roept dat hij inflatie wil creëren, maar hij doet iets anders, wat juist deflatie creëert en dat snapt hij denk ik zelf niet.”

  “Hij heeft al eens gezegd dat de rente nooit lager zou gaan dan -0,2 procent, maar dat gaat ‘ie wel, dus je moet niet alles geloven wat de beste man zegt.”

  Maar er zitten ook positieve kanten aan de maatregelen van Draghi, meent Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. “Hij verlaagt de depositorente en hij verlengt het programma met zes maanden, en dat is toch weer 360 miljard euro. Ik denk dat het een mooi evenwicht is tussen de noordelijke en de zuidelijke landen. Wat ik heel positief vind is dat de dollar weer iets zwakker wordt. Dan zit er weer iets meer ruimte en het zou me niet verbazen als je na zo’n slechte week gewoon weer opveert. ”

  in

  Share
  .

 2. R. van Marle schreef:

  Column Kees de Kort | Wij zijn boos en Mario is niet lief

  Door Kees de Kort

  04 december 2015 02:24 PM

  Kees de Kort

  De primadonna’s en de prinsesjes van de financiële markten waren weer eens niet gelukkig met het optreden van Mario Draghi. Maar who cares, zegt BNR’s macro-econoom Kees de Kort. Want Mario heeft meer aan zin hoofd dan het te vriend houden van de financiële markten.
  Column Kees de Kort | Wij zijn boos en Mario is niet lief

  Trefwoorden

  beurs, column, economie, Kees de Kort, opinie, podcast

  Meer hierover

  Kees de Kort
  Column Kees de Kort | Zolang je de grote beleggers maar tevreden houdt

  03/12/2015

  Kees de Kort
  Column Kees de Kort | Rampverhaal

  02/12/2015

  Immers: ook zaken als inflatie, groei en de wereldwijde economische realiteit verdienen zijn aandacht. “Dat is een heel ander verhaal. De rente is al extreem laag en we groeien nauwelijks, dus Mario moet ook rekening houden met de onprettige consequenties van een nóg lagere rente voor de economie. Blijkbaar is na een aantal jaren toch een beetje het besef doorgedrongen dat er iets meer is dan het tevreden houden van de financiële markten.”

  En om werk te maken van een groeiende economie moet Draghi zich volgens Kees de Kort eigenlijk wenden tot de politici in de verschillende hoofdsteden. “Hij heeft een instrumentarium waarmee hij niet alles kán bewerkstelligen. En de politici moeten ervoor zorgen dat de economie weer op gang komt, maar je krijgt erg het idee dat niemand ervan doordrongen is dat met meer economische groei ook allerlei problemen opgelost kunnen worden. Met meer groei zijn we allemaal beter af op de lange termijn.”

  Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr

  in

Heb jij er iets over te zeggen?