in , ,

En dat was het dan: Europa stemt voor netneutraliteit boven de NL versie, inclusief loopholes

En dat was het dan. Het stemde daarnet over het op Europees niveau beschermen van het principe van netneutraliteit. Het parlement heeft ingestemd met een voorstel dat meerdere loopholes kent en waarmee we de goede bescherming in de Nederlandse regels kwijtraken.

Zeg maar dag tegen de bescherming van het principe van netneutraliteit zoals we dat in Nederland kennen. En dat is eeuwig zonde, want op basis van dat principe wordt al het internetverkeer op dezelfde manier behandeld. Dat zorgt ervoor dat jij als eindgebruiker bepaalt wat je op internet doet, in plaats van je internetaanbieder. Dat essentieel voor het innovatie karakter van het internet. Wie daarover twijfelt, negeert de enorme groei van internet in de afgelopen twee decennia. Onze hele is inmiddels doordenkt van internet.

Het voorstel waarover nu gestemd is beslaat niet alleen de bescherming van netneutraliteit, maar ook het inperken van de rekening die jij moet betalen als je in het buitenland van je mobiele telefoon gebruik maakt. Dat laatste wordt met de nieuwe regels overigens slechts beperkt beperkt. De parlementsleden en de zullen, als ze het over deze stemming hebben, vooral praten over het succesvol inperken van die roamingtarieven. Dat ze niet nog een paar maanden langer wilde onderhandelen om ook netneutraliteit goed te regelen, zullen ze liever verzwijgen.

Het voorstel dat nu is goedgekeurd zal over een paar maanden van kracht worden. Omdat het gaat om een zogenaamde ‘regulation‘ worden daarmee onze eigen regels ongezien overschreven. De nieuwe Europese regels kennen een viertal loopholes. Het principe van netneutraliteit is onvoldoende beschermd door de gebrekkige definities van ‘specialized services’ en ‘overbelasting van netwerken’. Ook heeft onze toezichthouder onvoldoende vrijheid om op te treden tegen de negatieve gevolgen van zero rating. Tenslotte laat het voorstel ruimte voor ongelijke behandeling van bepaald internetverkeer, bijvoorbeeld als dat is versleuteld.

Er zijn nu drie dingen die moeten gebeuren. De uitleg die de Europese Commissie en het overkoepelende organisatie van toezichthouders, BEREC, aan de regels geven zal bepalend zijn voor mate waarin de vrijheid van de internetgebruiker gewaarborgd is door deze regels. Daarbij heeft de ACM, de Nederlandse toezichthouder, een belangrijke rol. Ten tweede is het belangrijk dat we bij gaan houden hoe de internetaanbieders de ruimte die ze nu hebben gekregen misbruiken en welke impact dat heeft op onze vrijheid. Tenslotte moeten we de Europese Commissie overtuigen om de loopholes die nu zijn ontstaan zo snel mogelijk te dichten.

Lees verder bij de Bron: Bits of Freedom


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“Schokkend”: Hamburgers, worstjes, bacon en hotdogs zijn kankerverwekkend voor mensen

Ouderen kunnen de rambam krijgen, we halen de ‘vluchtelingen’ gewoon per vliegtuig op