in , ,

En verlos ons van de zorgverzekeraar

4373155480 e3be262c53 zorg euro1

Het ministerie van VWS start een propagandacampagne over de zorg die per 1 januari drastisch gaat veranderen. Veel zorg, zoals de jeugdzorg inclusief de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen, wordt overgedragen aan de gemeentes.

Een gigantische en riskante operatie, waarvan nog maar zeer de vraag is of deze succesvol zal verlopen. Ondertussen is er nog een andere ontwikkeling, die minstens even riskant is, maar waaraan veel minder aandacht besteed wordt: de steeds grotere macht die de regering geeft aan de zorgverzekeraars in haar (tot nu toe weinig succesvolle) poging de kosten van de gezondheidszorg te beteugelen.

Op papier ziet het erg goed uit. De klant is koning en let wel op kwaliteit en prijs. Dus als je de zorg wilt verbeteren, laat dan de markt zijn werk doen. Dat zowel de praktijk als onderzoek uitwijst dat dit zo niet werkt, mag de pret niet drukken.

 

Om te beginnen: wie is de klant? De patiënt natuurlijk. Maar heeft die iets te zeggen dan?

Ja hoor, roepen voorstanders van marktwerking blij. Hij kan stemmen met zijn voeten. Bedoeld wordt: weglopen van een zorgverzekering die hem niet bevalt.

Klopt.

Dat kan.

Eén keer per jaar.

En niet door mensen die door een uitkering vastzitten aan de verzekering waarmee bijvoorbeeld hun gemeente een contract heeft.

En erg onhandig als je via je werk een collectieve verzekering hebt.

Of als je aanvullende verzekeringen nodig hebt, want daarvoor is geen acceptatieplicht.

Bovendien is het bijna niet uit te maken welke verzekering de kwaliteit levert die jij zoekt. Dus de meeste mensen beginnen er niet aan.

Bovendien hebben vier verzekeraars 90 procent van de markt in handen. En besteden ze honderden miljoenen aan reclame om te zorgen dat dat zo blijft.

Nou ja, als de zorg maar goedkoper wordt, zult u zeggen. Nou, tot nu toe voor de patiënt niet. Het verplichte eigen risico steeg van 155 euro in 2009 naar 375 euro in 2015. Ja, dat is meer dan 100 procent. Voor mensen met een laag inkomen is dat erg veel. Er treedt dan ook zorgmijding op. De premies zijn ongeveer hetzelfde gebleven. Het aantal mensen die de premies niet kunnen betalen stijgt snel. De reserve van de zorgverzekeraars is intussen met miljarden toegenomen tot bijna 10 miljard, miljarden meer dan vereist. Zelf risico lopen, daar houden verzekeraars niet van.

Lees verder via En verlos ons van de zorgverzekeraar – Menno Oosterhoff.

 

Foto via Jos van Zetten cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4443146667 504eaff0e7 wachtgeld1

Versobering wachtgeld gemeenten ingetrokken, wethouder houdt 10 jaar wachtgeld

5781436575 e39d2bd2e9 Barroso1

Filmpje: Nigel Farage zwaait Barroso uit