in , , ,

En we niveleren verder: Kloof tussen arm en rijk groeit snel in Nederland

De inkomensverdeling in is relatief gelijk en stabiel, maar bij de vermogens wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. De rijkste 1 procent bezit volgens nieuwe cijfers meer dan een kwart van het private vermogen, ruim meer dan een jaar eerder, terwijl aan de onderkant de schulden groeien.

Dat blijkt uit de meest recente gegevens over de hoogste vermogens, die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin 2012 bezat de rijkste 1 procent van Nederland 24 procent van het private vermogen: aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen. Begin 2013 was dat aandeel van de rijkste 75 duizend huishoudens opgelopen naar 26,6 procent. Bij de berekening zijn de pensioenen buiten beschouwing gelaten. Het CBS doet dat omdat mensen nu niet bij hun kunnen, het is geen ‘vrij' vermogen. Worden de honderden miljarden voor de oude dag wel meegerekend, dan is de kloof aanzienlijk kleiner, hoewel nog steeds veel groter dan de inkomensverschillen. Volgens critici moeten de pensioenen voor een eerlijke vergelijking meetellen.

Lees verder via de Volkskrant.

 

Als de groeiende geen halt wordt toegeroepen, is in 2016 het gezamenlijke vermogen van de rijkste 1% groter dan het vermogen van de overige 99% van de wereldbevolking. Deze waarschuwing geeft Novib aan de vooravond van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

Het nieuwe Oxfam onderzoeksrapport Wealth: Having it All and Wanting More, toont aan dat de rijkste 1 procent hun aandeel in de mondiale welvaartsgroei van 44 procent in 2009 naar 48 procent in 2014 heeft zien groeien. In dit tempo zal in 2016 hun aandeel boven de 50 procent uitkomen. Van deze rijkste 1 procent was in 2014 het gemiddeld vermogen per persoon 2,7 miljoen dollar.

Van de resterende 52 procent van het mondiale vermogen was in 2014 bijna alles (46 % ) in handen van de rest van het rijkste vijfde deel van de wereldbevolking. De resterende 80 procent van de wereldbevolking moest de overgebleven 5,5 procent delen, gemiddeld 3.851 dollar per volwassene. Dat is slechts 1/700e deel van het gemiddelde individuele vermogen van de rijkste 1 procent.

Lees verder via Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU-gezinde oligarch George Soros wil oorlog in 2015

Zorgverzekeraar deelt jouw medische privé data met derden