in , ,

En weer gaan we genaaid worden: Corporaties verantwoordelijk voor huurtoeslag en het mes gaat erin

De regering vindt dat de kosten van de huurtoeslag uit de hand lopen. Bezuinigen is onontkoombaar. Een lastige opgave, want datzelfde kabinet maakt zich ook zorgen over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Welke mogelijkheden liggen er voor de ?

De regering is bezorgd over de betaalbaarheid van de binnen de corporatiesector. Die zorg is terecht. De door de regering aan de woningcorporaties opgelegde verhuurderheffing heeft de huren flink opgedreven, terwijl de de inkomens heeft gedrukt. Veel huurders zijn zodoende financieel in de knel gekomen.

Tegelijkertijd ergert het kabinet zich aan de voortdurend toenemende kosten van de huurtoeslag. In 2015 bedroegen die 3,6 miljard euro en dat was 333 miljoen euro meer dan begroot. Die overschrijding is goed te verklaren, want de recessie heeft er met name aan de onderkant van de flink ingehakt. De toename van het aantal mensen dat recht heeft op huurtoeslag is al een paar jaar gaande. In de periode 2010-2014 steeg het aantal huishoudens dat een beroep doet op die toeslag met 21 procent.

Moeilijk te rijmen

Het plan is nu om de kosten van de huurtoeslag met 625 miljoen euro te verlagen. Bezuinigen is altijd goed, vindt de huidige ministersploeg, maar dit plan valt wel moeilijk te rijmen met de zorgen over de betaalbaarheid van sociale huurwoningen. De huurtoeslag is immers hét instrument van de overheid om de betaalbaarheid van de sociale huurwoningen op peil te houden. Gemiddeld krijgen huurtoeslaggerechtigden 40 procent van hun huur vergoed.

Volgens de regering zal de soep niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend. Het verhaal is dat het eigenlijk meer om een operatie zal gaan die het systeem eerlijker en logischer maakt. Het geld moet alleen daar terechtkomen waar het hoort. Dat klinkt mooi, maar er zullen hoe dan ook sociale huurders zijn die merken dat ze opeens minder geld overhouden.

In juni wordt de zaak tijdens een Interdepartementaal Beleidsonderzoekonderzoek (IBO) nader bekeken. Er circuleren al meerdere creatieve scenario’s om de toeslag te hervormen. Alles bij het oude laten staat vast niet op het lijstje. Het ‘uit de hand lopende’ beroep op de huurtoeslag wordt nadrukkelijk neergezet als een soort oerkracht en die moet worden beteugeld. Realistischer begroten lijkt een gepasseerd station.

Rondpompen

Een serieus idee is om de corporaties verantwoordelijk te maken voor de huurtoeslag. De 1,7 miljard euro die de corporaties vanaf 2017 in de vorm van een verhuurderheffing moeten afdragen aan de staat, zou dan komen te vervallen. De staat zou dan bijvoorbeeld jaarlijks 1,3 miljard euro kunnen bijpassen en verder haar handen van de regeling aftrekken. Op die manier zou de bezuiniging zijn gerealiseerd. Aedes, de belangenbehartiger van de corporatiesector, heeft dit scenario prominent op het lijstje met mogelijkheden staan.

Zo’n systeem schept in ieder geval over één zaak duidelijkheid. Nu steekt regelmatig de vraag de kop op wie nu eigenlijk primair verantwoordelijk is voor de betaalbaarheid. Ligt die verantwoordelijkheid bij de corporaties, die streven naar lage huren voor mensen met een beperkt inkomen, of bij de regering, die huishoudens die moeite hebben met de huur ondersteunt via de huurtoeslag? Bij overheveling van de huurtoeslag van de staat naar de corporaties, is het opeens volledig duidelijk wie in de praktijk verantwoordelijk is voor de betaalbaarheid.

Er zit wel een bizar aspect aan het overhevelen van de huurtoeslag naar de corporaties. Bijna alle inkomsten van een gezonde corporatie bestaan uit huren die zijn opgebracht door sociale huurders, normaal gesproken toch mensen die het niet breed hebben. Het gedeelte van de huurtoeslag dat de corporaties zelf moeten opbrengen, zou dus grotendeels afkomstig zijn van huur van toeslaggerechtigden. Dat geld wordt dan weer uitgekeerd als huurtoeslag aan diezelfde huurders. Dat heet geld rondpompen. Bovendien doen corporaties dan aan loonpolitiek, en dat was nooit toegestaan.

Lees verder via de Bron: Stop de bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

De woningcorporaties doen al aan inkomenspolitiek. Huizen waar mensen al jaren voor ingeschreven zijn onder de sociale huurgrens van € 710 willen/mogen ze niet mee verhuren aan mensen met een inkomen onder € 21.000 per jaar. AOW is € 14.000 deze ouderen die op zoek zijn naar een geschikte gelijkvloerse Evt. Rolstoelvriendelijk omdat ze langer zelfstandig moeten blijven wonen komen niet meer in aanmerking voor een geschikte woning. Ze mogen nog huren tot € 586 omdat er stiekum)een bezuiniging op huurtoeslag is opgenomen in de woningwet miv 2016

jungleelephant
4 jaren geleden

De onbeschoft ,kunstmatig omhoog gedreven huren moeten gewoon weer betaalbaar worden;dan is er geen toeslag meer nodig!32 jaar geleden huurde ik mijn huidige woning voor 168 gulden;nu betaal ik 602,20 euro!!!Voor dezelfde woning in dezelfde,inmiddels verpauperde,wijk!Hoeveel keer heb ik dit huis al betaald????Schandalig!En de woningcorporaties maar lachen!

Henk
4 jaren geleden

Wordt de hypotheekaftrek dan in de toekomst door de banken verdeeld?

De Sjaak
4 jaren geleden

als mensen geen huurtoeslag meer krijgen, is er geen alternatief meer en moeten ze onder bruggen leven. Als de rijksten geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen, is er een scala aan goedkopere koopwoningen waar ze terecht kunnen. niet de huurtoeslag is onbetaalbaar, de hypotheekrenteaftrek van kooppalijzen is onbetaalbaar. Top hypotheekrenteaftrek af van kooppalijzen boven €350.000 en zie: niets aan de hand! Maar ja, sinds wanneer snijdt de politieke elite in eigen overtollig baggervet?

Antwoord aan  De Sjaak
4 jaren geleden

Het is al vaker aan de orde geweest. Voor huizen met een hogere waarde dan €350.000 zou geen hypotheek aftrek moeten gelden.g
De kamerleden verdienen € 8000 per mnd tel daarbij de hypotheekrente aftrek bij? Ze zullen wel gek zijn om daarom te vragen.
Het VVD Kabinet zal zeker niet met het wetsvoorstel komen PvdA roept het alleen in de verkiezingscampagne D66 is aanhangsel VVD. Conclusie om de illusie in stand te houden dat het met “ons” allemaal zo goed gaat in Nederland, bezuinigen op huurtoeslag zorgtoeslag omdat de kosten zijn opgelopen!!
Dat daardoor mensen ver onder het minimumloon moeten proberen te overleven boeit ze niet want; ” het zijn domme mensen geen opleiding geen werk, oud en ziek enz.”. Eigen keuze?

Snapt u het nog: Geen agent, wel een wapenstok, uniform, pepperspray en handboeien

De gemeentelijke terreur van het eigen volk