in , , , ,

Eng! Justitie zoekt mogelijkheden om iedereen te verplichten DNA af te staan, ook al ben je geen verdachte

politie dna analyse

De minister van Justitie en Veiligheid komt later dit jaar met een reactie waarin hij ingaat op de eventuele mogelijkheden om verplicht dna af te nemen van mensen die niet aan verwantschapsonderzoeken willen meewerken. Dat heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten.

De minister stelde vorig jaar augustus dat hij een discussie wil over het verplicht afstaan van DNA als burgers hiervoor worden opgeroepen; “Ik denk dat het echt van belang is dat we ons realiseren dat als we met elkaar in de maatschappij belangrijke technologische ontwikkelingen hebben die de pijn kunnen verzachten van nabestaanden, dan moeten we ook de discussie kunnen voeren dat we onder bepaalde omstandigheden moeten kijken of je op DNA-afname een bepaalde verplichting kunt stellen.”

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) sprak zich vorig jaar al uit tegen het verplicht afstaan van DNA als burgers hiervoor worden opgeroepen door de overheid. Volgens de NOvA gaat het te ver om mensen die niet verdacht zijn ook te verplichten hun DNA af te staan. De Orde stelt verder dat principes als het recht op privacy en de onschuldpresumptie hierdoor in geding komen.

Het komende jaar zal de Tweede Kamer verschillende wetsvoorstellen ontvangen op het gebied van DNA-onderzoek. Het gaat om zowel lopende als mogelijke wetgevingstrajecten.

Zo wil de minister dat er voortaan een bewaartermijn gaat gelden voor DNA-profielen van sporen die buiten de DNA-databank worden bewaard en moet er een bewaartermijn voor verslagen van DNA-onderzoeken komen.

Een ander punt betreft de verruiming van DNA-opslag. Zo moet er een grondslag komen om Y-chromosomale en andersoortige DNA-profielen dan autosomale DNA-profielen, zoals mitochondriale DNA-profielen, in de DNA-database te kunnen opnemen en gebruiken.

Volgens VVD-Kamerlid Van Oosten kan via het Y-profiel, dat hetzelfde is bij alle mannen in een hele familielijn, verwantschap worden aangetoond tussen het spoor dat wordt aangetroffen op het plaats delict en de informatie die is opgenomen in de DNA-database.

Alles bij de bron; Security

Lees verder bij de bron: www.privacynieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
youtube 1549655797

YouTube overweegt de knop ‘Ik vind dit niet leuk’ te verwijderen vanwege klachten van videomakers, gekwetste gevoelens

stop met wegkijken klimaatverand

1999-2019: 20 Jaar strijd om de stilte rond Geo-engineering te doorbreken