in , , ,

“Er werd geoefend” : Sociale Zaken koppelde sinds 2008 data onwettig

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft mogelijk de overtreden door sinds 2008 zonder wettelijke basis databanken te koppelen en te analyseren om belasting- en uitkeringsfraude op te sporen. Dat gebeurde met een programma genaamd Black Box. Pas afgelopen jaar werd de werking van het programma, dat ondertussen heet (Systeem Risico-Indicatie) in een wet vastgelegd.

De woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er de afgelopen jaren “zonder wettelijke basis” werd “geoefend”, maar benadrukt dat het College Bescherming Persoonsgegevens toezicht hield op dit programma.

Het College weerspreekt overigens dat zij toezicht hield. Wel heeft het in 2007 en 2010 onderzoek gedaan naar het koppelen van databestanden onder regie van Sociale Zaken. Beide keren constateerde het College strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, waarna de overheid zijn werkwijze aanpaste.

Lees verder via PrivacyNieuws

Foto via Oracle OpenWorld San Francisco 2009


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rijk vorig jaar meer kwijt aan zorgtoeslag en huurtoeslag, minder aan kinderopvangtoeslag en stijgt boven de 10 miljard uit

Verstoppen kan dan niet meer: Google werkt aan apploze standaard voor slimme apparaten