in , ,

Erdogan haalt Duitsland van Hitler aan om sterk presidentschap te bepleiten

De Turkse president Recep Tayyip heeft naar het nazi- van Adolf Hitler verwezen om het sterke presidentiële systeem te bepleiten dat hij in Turkije wil invoeren. Dat meldt de Turkse pers.

“In een unitair systeem (zoals Turkije) kan een presidentieel systeem perfect werken. Er zijn vandaag voorbeelden in de wereld en ook in de geschiedenis. U ziet ze bijvoorbeeld in het Duitsland van Hitler”, zei de conservatief-islamitische president donderdagavond aan journalisten bij zijn terugkeer van een werkbezoek aan Saoedi-Arabië.

Erdogan, die Turkije sinds 2002 leidt, eerst als premier en vervolgens als president, wil de grondwet wijzigen om de macht van de president, die vandaag veeleer symbolisch is, uit te breiden, zoals in de , of .

Na de grote verkiezingswinst in november heeft de AK-partij te kennen gegeven graag de grondwet te willen aanpassen. Erdogan wil een presidentieel systeem instellen, in plaats van het huidige parlementaire systeem.

Super-president

Met het nieuwe systeem zou de president ook uitvoerende bevoegdheden krijgen, en niet alleen ceremoniële. ‘Op die manier kan Turkije daadkrachtige stappen zetten,’ aldus Erdogan.

Oppositiepartijen staan wantrouwend tegenover de plannen van Erdogan, die vrezen dat hij van zichzelf een ‘super-president’ van Turkije wil maken. Wel willen de partijen dat de grondwet wordt veranderd, die nu uit 1980 stamt en werd opgesteld na een militaire coup.

Gesprekken met burgers

Om zijn plannen voor een presidentieel systeem voor te leggen aan Turkse burgers, wil Erdogan dat Turkse autoriteiten gaan bellen met ‘zoveel mogelijk’ Turken.

Zeker 500.000 mensen moeten op deze manier hun mening kunnen geven over de grondwetswijziging. Erdogan zegt dat er uiteindelijk sprake moet zijn van ‘een maatschappelijk akkoord.’

Lees verder bij de Bron: Stop de bankiers

Gaat men weer dezelfde fout maken als in 1930-1945? Want ja EU wil dolgraag Turkije erbij hebben..


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU middelvinger: ‘Niks referendum, verdrag Kiev al van kracht’

Gij zult bang zijn: 2016 begint met meer van hetzelfde