in ,

EU-begroting haalt voor het eerst sinds 1994 bijna een voldoende

De Europese Rekenkamer verwijst voor het eerst sinds 1994 de - over 2016 niet naar de prullenmand. Na 22 jaar onafgebroken onvoldoendes te hebben uitgedeeld, oordelen de boekhouders in hun jaarverslag dat de betalingen vorig jaar ‘wettig en regelmatig' waren, behalve als het ging om onkostenvergoedingen.

De controleurs keuren het Europese huishoudboekje daarom nu ‘beperkt' goed in plaats van een inmiddels traditionele ‘negatieve verklaring' af te geven. De accountants vonden in 2016 een foutpercentage van 3,1 bij de besteding van Europees . Dat is minder dan de 3,8 procent van 2015 en de 4,4 procent in 2014.

De fouten vinden voornamelijk plaats bij vergoedingen op basis van declaraties. Vereenvoudiging van regels zou helpen misverstanden daarover terug te dringen. Zo voerden bedrijven of organisaties regelmatig ‘buitensporige personeelskosten' op voor een project waar ook Europees geld in zit.

Volgens het Nederlandse lid van de Rekenkamer Alex Brenninkmeijer is het ,,een veelvoorkomend misverstand” dat die fouten alleen door komen. De rekenmeesters, die met steekproeven en administratieve controles werken, vonden vorig jaar elf vermoedelijke gevallen. Ze zijn doorgestuurd naar het Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF).

Brenninkmeijer vindt het van groot belang dat de Europese belastingbetaler erop kan vertrouwen dat hij ,,waar voor zijn geld krijgt”. ,,Het beeld dat zijn geld wordt besteed aan een haven waar geen schip komt of aan nutteloze faciliteiten op een vliegveld irriteert de . We maken dan ook steeds vaker prestatierapporten over projecten op.”

Lees ook eens verder bij de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Elitespreekbuis The Economist kondigt migratie van 1,2 miljard Afrikanen naar Europa aan

De herfst stormt al, nu de FNV