in , , , , , ,

EU bepaalt: Politie, Belastingdienst, OM en opsporingsdiensten moeten voor 2020 geautomatiseerd bankgegevens kunnen opvragen

TheDigitalArtist / Pixabay

Voor 1 januari 2020 moeten politie, Belastingdienst, het en bijzondere opsporingsdiensten geautomatiseerd bankgegevens bij Nederlandse banken kunnen opvragen. Dat heeft minister van Justitie en Veiligheid laten weten.

Er heeft inmiddels bij één grootbank al een test plaatsgevonden, ook al moet het wetsvoorstel dat overheidsdiensten eenvoudiger toegang tot bankgegevens geeft nog aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen

Opsporingsdiensten vragen elke bank om gegevens die die bank nu vervolgens handmatig uit de eigen systemen haalt. Voor een grote bank gaat het om duizenden bevragingen per jaar. “Het project Verwijzingsportaal Bankgegevens (VB) wil dit proces efficiënter maken door het opsporingsdiensten mogelijk te maken om via het VB gegevens op te vragen, indien nodig bij meerdere banken tegelijkertijd.

Het portaal wordt hiertoe gekoppeld aan de systemen van banken”, aldus de minister. Banken worden wettelijk verplicht om bevragingen via het portaal geautomatiseerd te beantwoorden.

Grapperhaus merkt op dat met het Verwijzingsportaal Bankgegevens wil voldoen aan de verplichting van de om te voorzien in een geautomatiseerd centraal opvraagsysteem voor identificerende gegevens van banken en betaaldienstverleners.

Vanaf augustus 2020 moeten alle EU-lidstaten hieraan voldoen.

Alles bij de bron; Security

Lees verder bij de bron: www.privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
cornelis1950
2 jaren geleden

superstaat Europa , George Orwell 1984

EU=UN=globalisme=NAZISME=fascisme=satanisme
2 jaren geleden

Zijn er nog mensen die twijfelen over waar de EU voor staat en wat er achter de schermen aan de hand is? De burgers in de EU willen deze EU niet !!!!! In 1945 hebben honderdduizenden hun leven gegeven voor de vrijheid …. het gaat niet gebeuren dat een kleine elite de burgers behandelt als minder dan slaven.

Clara
2 jaren geleden

Met of zonder hesjes, een geslaagde Nexit aan het eind van het jaar. Met een regering zonder vvd prominenten.

MM
2 jaren geleden

.GODVERDOMME –
Dirt doen ze nu al ‘klootzakken van NL
Jullie geloven deze ratten nog steeds,

Nest Secure van Google blijkt een geheime microfoon te hebben die niet voorkomt in officiële specificaties

Vrijhandelsverdrag CETA, ISDS, ICS en het Europees recht