in , , , ,

EU blijft bisfenol-A toelaten in voedselverpakkingen

chemicalhazard

De leden van het Europese Parlement keurden een voorstel goed van de Europese Commissie om strengere normen voor het gebruik van BPA in de coatings van voedselverpakkingen, maar verbiedt ze niet. Dat terwijl het Europees Parlement zelf in 2016 nog heft opgeroepen tot zo’n verbod.

Bisfenol-A, dat bekend staat als hormoonverstoorder, staat op de Europese SVHC-lijst van ‘erg zorgwekkende stoffen’, onder meer voor de verstoring van de hormoonhuishouding en de negatieve gevolgen op de voortplanting. Milieu- en gezondheidsorganisaties vragen daarom al jaren om een totaalverbod in voedselverpakkingen. Ze argumenteren dat een blootstelling zelfs aan heel lage doses op lange termijn ongezond kan zijn.

“De nadelige effecten voor de volksgezondheid, zelfs bij erg lage dosering, zijn zo goed gedocumenteerd dat het al lang verboden zou moeten zijn voor alle consumentenproducten”, zegt Natacha Cingotti van de Health and Environment Alliance (HEAL), die campagne voerde voor een verbod. “Burgers zouden zich geen zorgen moeten maken dat het papiertje rond hun voedsel of de verpakking BPA bevat die in hun voedsel kan lekken en de gezondheid kan schaden.”

De Europese politici falen in hun verantwoordelijkheid om de gezondheid van die burgers te beschermen, zegt ze. “Dat terwijl er veiliger alternatieven bestaan, en sommige industriële spelers of landen zoals Frankrijk de stof al aan het vervangen zijn. De beslissing is niet alleen gevaarlijk, maar ook  incoherent. Als we echt naar een circulaire economie willen, moeten we deze giftige stoffen vermijden.”

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in thermisch papier waaronder kassabonnen.

Lees meer over hormoonverstoorders en hun risico’s

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
15226407876 8f86394434 landschap

Waarom de KNMI-scenario’s niet zullen uitkomen

b45be9fa 1dca 47a9 b4e5 ef8f40d75f33

Europese Commisie geeft stiekem toestemming voor invoer genplanten