Autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben ongeautoriseerde kopieën gemaakt van gegevens die zijn opgeslagen in de Schengeninformatiesysteem (SIS). Deze door de EU gerunde database bevat informatie zoals namen, persoonlijke gegevens, foto’s, vingerafdrukken en aanhoudingsbevelen voor 500.000 niet-EU-burgers die de toegang tot Europa zijn geweigerd, meer dan 100.000 vermiste personen, en meer dan 36.000 criminele verdachten.
De database is uitsluitend gemaakt om EU-landen te helpen bij het beheren van de toegang tot de paspoortvrije Schengen-reiszone. Het VK kreeg in 2015 toegang tot deze database, ook al is het geen officieel lid van de Schengenzone.
In mei 2018 verkregen verslaggevers van EU Observer een geheim EU-rapport dat jarenlange inbreuken op het beheer van de SIS-database door Britse autoriteiten aan het licht bracht. Volgens het rapport hebben Britse functionarissen kopieën van deze database gemaakt en opgeslagen op luchthavens en havens onder onveilige omstandigheden.
Bovendien hebben ze deze gegevens verkeerd beheerd en misbruikt door niet-gesanctioneerde toegang tot deze zeer gevoelige en geheime informatie te bieden aan externe contractanten, waaronder Amerikaanse bedrijven (IBM, ATOS, CGI en anderen).
In het rapport werd bezorgdheid geuit dat het VK contractanten hiermee indirect ook deze gegevens kon laten kopiëren, of Amerikaanse functionarissen in staat stelde de database aan te vragen bij een aannemer onder de US Patriot Act.
Destijds hebben de EU-autoriteiten nooit de geldigheid van het rapport bevestigd. In opmerkingen die eerder deze week werden gemaakt, gaven EU-ambtenaren echter per ongeluk toe dat het rapport bestond en de juistheid ervan. “Dat zijn vertrouwelijke discussies die we met de afzonderlijke lidstaten hebben”, zei de Europese commissaris voor Veiligheid, Julian King, eerder deze week gevraagd naar het rapport, zoals aangehaald door Schengen Visa Info en EU Observer.
Naar aanleiding van deze opmerkingen heeft Sophie in ‘t Veld, een Nederlandse politicus en een lid van het Europees Parlement, de Europese Commissie gevraagd het rapport openbaar te maken en de werkelijke diepgang van het misbruik en wanbeheer door het VK van deze zeer gevoelige database te onthullen – dat in de komende toekomst ook de kern van een EU-breed biometrische systeem zal vormen.