in , ,

EU doofpot – Rapport uit 2018 nu pas bevestigd; UK maakte illegale kopieën en beheerde Schengen-reizigersdatabase verkeerd

geralt / Pixabay

Autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben ongeautoriseerde kopieën gemaakt van gegevens die zijn opgeslagen in de Schengeninformatiesysteem (SIS). Deze door de EU gerunde bevat informatie zoals namen, persoonlijke gegevens, foto’s, vingerafdrukken en aanhoudingsbevelen voor 500.000 niet-EU-burgers die de toegang tot zijn geweigerd, meer dan 100.000 vermiste personen, en meer dan 36.000 criminele verdachten.

De database is uitsluitend gemaakt om EU-landen te helpen bij het beheren van de toegang tot de paspoortvrije Schengen-reiszone.  Het VK kreeg in 2015 toegang tot deze database, ook al is het geen officieel lid van de Schengenzone.

In mei 2018 verkregen verslaggevers van EU Observer een geheim EU-rapport dat jarenlange inbreuken op het beheer van de SIS-database door Britse autoriteiten aan het licht bracht. Volgens het rapport hebben Britse functionarissen kopieën van deze database gemaakt en opgeslagen op luchthavens en havens onder onveilige omstandigheden.

Bovendien hebben ze deze gegevens verkeerd beheerd en misbruikt door niet-gesanctioneerde toegang tot deze zeer gevoelige en geheime informatie te bieden aan externe contractanten, waaronder Amerikaanse bedrijven (IBM, ATOS, CGI en anderen).

In het rapport werd bezorgdheid geuit dat het VK contractanten hiermee indirect ook deze gegevens kon laten kopiëren, of Amerikaanse functionarissen in staat stelde de database aan te vragen bij een aannemer onder de US Patriot Act.

Destijds hebben de EU-autoriteiten nooit de geldigheid van het rapport bevestigd. In opmerkingen die eerder deze week werden gemaakt, gaven EU-ambtenaren echter per ongeluk toe dat het rapport bestond en de juistheid ervan. “Dat zijn vertrouwelijke discussies die we met de afzonderlijke lidstaten hebben”, zei de Europese commissaris voor Veiligheid, Julian King, eerder deze week gevraagd naar het rapport, zoals aangehaald door Schengen Visa Info en EU Observer.

Naar aanleiding van deze opmerkingen heeft Sophie in ‘t Veld, een Nederlandse politicus en een lid van het Europees Parlement, de gevraagd het rapport openbaar te maken en de werkelijke diepgang van het misbruik en wanbeheer door het VK van deze zeer gevoelige database te onthullen – dat in de komende toekomst ook de kern van een EU-breed biometrische systeem zal vormen.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mike Brandenburg
1 jaar geleden

Dus ze moeten wel alles en iedereen doorlaten, maar opslaan wie ze binnenlaten en wie op de verboden lijst staan mag niet. Ze moeten dus maar op de EUSSR vertrouwen dat dit allemaal wel goed komt….

Moslims in verweer tegen boerkaverbod, zien verbod als Jihad, dreigen met de hel

Politie verloederd: ‘Enorme amateurisme’ oorzaak diefstal 23 dienstwapens