in ,

EU gaat op komeet landen met sonde maar laat de ouderen en arme aan hun lot over

Vijf plekken op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko zijn geschikt voor de onbemande verkenner die op het oppervlak wil laten landen.

Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maandag laten weten.

De sonde Rosetta kwam drie weken geleden aan bij de komeet 67P. Zij aan zij vliegen ze richting de . Dat is nooit eerder gedaan. Vanuit alle hoeken meet de sonde de komeet. Daaruit is gebleken dat vijf plekken geschikt zijn voor de lander, die Philae heet.

Ook moet de lander genoeg zonlicht krijgen om zijn batterijen op te laden, maar niet zo veel dat hij oververhit raakt.

De Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en heeft inmiddels meer dan zes miljard kilometer op de teller staan. Om bij 67P te komen moest de sonde via een enorme omweg vliegen. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer langs Mars.

De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet. Van juni 2011 tot januari 2014 was de sonde zo ver weg van de zon, dat ze in een soort winterslaap moest gaan om te besparen.

De Rosetta is een prestigeproject van Europa. De missie kost ruim 1,3 miljard . Voor vertrek is de sonde uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk.

via nu.nl.

Foto via DLR_de


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuw geheim wapen VS ontploft bij test

Dit is wat politici moeten kunnen anno 2014