in , , , ,

EU geeft extra gas met het censureren: EU-taskforce tegen nepnieuws fors uitgebreid

geralt / Pixabay

De in Nederland omstreden EU-dienst tegen nepnieuws en misleidende informatie uit vooral Rusland krijgt er meer geld en mensen bij. Het budget gaat omhoog van bijna 2 miljoen euro dit jaar naar 5 miljoen in 2019.

De huidige vijftien medewerkers krijgen de komende twee jaar versterking van 50 tot 55 collega’s.

De in 2015 opgezette East Stratcom Task Force kreeg veel kritiek nadat die ten onrechte Nederlandse nieuwsberichten op de site EUvsDisinfo had gezet. De Tweede Kamer riep minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken er dit jaar toe op in Brussel te pleiten voor opheffing van het antinepnieuwsbureau, maar zij staat daarin vrijwel alleen.

De uitbreiding maakt deel uit van een actieplan tegen dat de  woensdag presenteerde met het oog op komende . Uit peilingen blijkt dat ruim acht op de tien Europeanen nepnieuws zien als een bedreiging voor de democratie.

Het plan voorziet in een ‘rapid alert system’ dat vanaf maart misleidende berichten snel moet signaleren en doorgeven aan de lidstaten. Daarnaast wordt er nauw op toegezien of internetplatforms als Facebook, Twitter en de gedragscode tegen nepnieuws naleven.

Ze beloven daarin onder meer samen te werken met factcheckers en transparant te zijn over politieke advertenties. Zij zullen vanaf januari maandelijks moeten rapporteren aan de Europese Commissie over hun activiteiten.

Vicevoorzitter Andrus Ansip wijst op pogingen uit met name Rusland om verkiezingen en referenda te beïnvloeden.

,,Het is onze plicht de ruimte voor open en eerlijk publiek debat te beschermen en niet toe te laten dat iemand desinformatie verspreidt die haat, verdeling en wantrouwen in de democratie voedt’’, zegt EU-buitenlandchef Federica Mogherini, onder wie de dienst valt.

Brussel verwacht van de lidstaten dat die ook zelf actie ondernemen. Ollongren heeft een ,,bewustwordingscampagne’’ tegen desinformatie en nepnieuws rond verkiezingen aangekondigd. Ook de EU gaat dergelijke campagnes organiseren.

Lees verder bij de bron: Europa Nu

Trap er niet in!

Ter reminder dat de aangewezen nepnieuws checkers er alles aan doen om iets als nepnieuws te bombarderen.
en verdraaien zijn voor hun geen probleem.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EU faalt weer eens hard, nu met noodfonds voor Afrika van 4,1 miljard euro

De NL noodwet bij harde brexit geeft individuele ministers een vrijbrief om op eigen houtje besluiten te nemen