in

EU-landen hebben goedkope olie van ISIS gekocht

238640467 d3b8308ec8 oil barrel1

De EU heeft toegegeven goedkope aardolie te hebben gekocht van de islamitische terreurbeweging ISIS. Eveneens hebben de VS de EU verplicht tot een antiterreur coalitie. Indirect controleren de Amerikanen daarmee ook de grondstoftoevoer van Europa.

De ambassadrice van de EU in Irak, Jana Hybasková, berichtte tijdens een bijeenkomst van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement dat meerdere EU-lidstaten olie van ISIS gekocht hebben. Deze olie zou getransporteerd zijn via de Irakese, Turkse en Iraanse grenzen. Turkije spreekt de bewering tegen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maande eind juli al aan dat de landen “zouden moeten garanderen dat staatsburgers of andere personen zakelijke of financiële transacties mogen doen die verband houden met de ´Islamitische Staat´. Dat geldt vooral met betrekking tot aardolie uit Syrië en Irak.”

ISIS produceert in Syrië en Irak dagelijks tussen de 25.000 en 40.000 barrel olie. Het grootste deel wordt door het door ISIS gecontroleerde gebied in Syrië en het Koerdische gebied van Turkije gesmokkeld. Iedere vrachtwagen kan ongeveer 2000 barrel aardolie transporteren, bericht de “Washington Post”.

Normaal gesproken kost olie uit de Koerdische regio´s 50 tot 55 dollar per barrel. ISIS kan van de smokkelaars ongeveer 40 dollar per barrelvragen, schatten olieanalisten.

“Het is heel moeilijk om de olie van de markt te nemen, omdat de marges zo aantrekkelijk zijn”, citeert de Washington Post een expert.

Westerse geheime diensten hebben de olieleveringen door Irak en Turkije ontdekt. ISIS controleert inmiddels elf olievelden in Noord-Irak en in de Syrische provincie Raqqa. De Amerikaanse geheime dienst schat dat ISIS meer dan drie miljoen dollar per dag verdient – o.a. door de verkoop van olie, roof en mensenhandel, bericht het Iraanse persagentschap Farsnews.

De “Washington Post” citeerde al in juni een antiterreur ambtenaar van de Amerikaanse regering:

“Het grootste deel van het geld is afkomstig van bank- en roofovervallen, chantage en smokkel (…) Ze krijgen ook schenkingen uit het buitenland. Maar dat blijft in vergelijking met de zelffinanciering binnen de perken.”De these van de massale eigen financieringwerd door de voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse regering onder George W. Bush, Juan Zarate, bevestigd.

Begin juni had ISIS de Centrale Bank van Mosul overvallen, beroofd en 429 miljoen Amerikaanse dollar buitgemaakt. Dat maakte van haar de rijkste terreurbeweging ter wereld, schrijft de journalist Jack Moore in een artikel van “International Businees Times”.

Lees verder via E.J. Bron.

 

Foto via tvol cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6660064659 5bd12b756a ipad school1

Tabletverhuurder Snappet schendt volgens het CBP de privacy van scholieren met onderwijs-apps

9657008627 112d319f8d ov chipkaart1

WTF van de dag: Topman NS hekelt ov-chipkaart