in , , ,

EU maatregels: Belastingdienst krijgt directe en onbeperkte toegang tot uw bankrekening

Grieken bijten de spits af en gaan 10% belasting betalen over ontvangen financiële hulp van hun ouders, ook over kleine bedragen

Massaal protesteren kan soms helpen: vorig jaar demonstreerden 100.000 Hongaren tegen een aangekondigde belasting op het internet gebruik, waarna de regering besloot om het plan in ieder geval tot dit jaar uit te stellen.

De EU bereidt verregaande, zeer drastische maatregelen voor om de financiën van de burgers totaal in de greep te krijgen. In Griekenland is te zien wat er straks in heel Europa gaat gebeuren: de belastingdienst krijgt directe toegang tot uw bankrekening, en kan tot 10 jaar terug controleren of u ‘onrechtmatig’ geld zou hebben ontvangen dat u niet hebt opgegeven. Dat kan al een paar tientjes van uw ouders of kinderen zijn om bijvoorbeeld wat kleding te kopen.

De snel uit de hand lopende in de eurozone wordt door de Europese autoriteiten aangegrepen om stap voor stap alle van de burgers af te pakken, ook op financieel gebied. Het drama in Griekenland, dat linksom of rechtsom hoe dan ook de rest van Europa zal besmetten, laat zien wat op den duur ook ons te wachten staat.

Directe toegang tot bankrekeningen burgers

Athene voert een elektronisch belastingsysteem in waarmee de directe toegang krijgt tot de bankrekeningen van de Griekse burgers, zodat alle in- en uitgaven tot 10 jaar terug kunnen worden gecontroleerd. Men wil vooral voorkomen dat Grieken hun geld naar het buitenland wegsluizen.

Met het systeem wordt ook gecheckt of de ontvangen prijs voor bijvoorbeeld vastgoed het aan de belasting opgegeven bedrag niet overstijgt. De bewaking is dermate streng dat zelfs gekeken wordt of ouders hun kinderen geld hebben gegeven voor bijvoorbeeld het kopen van kleding. Daar wordt voortaan 10% belasting over geheven.

Extra belastingen op auto’s en zwembaden

In het nieuwe belastingstelsel worden de tarieven voor alle inkomens gelijkgetrokken – een soort elektronische vlaktaks dus. De bestaande belasting op fysieke bezittingen (vastgoed) wordt uitgebreid naar banktegoeden, kunst en andere investeringen. Daar bovenop komt een belasting op dure auto’s, jachten, vliegtuigen en zwembaden. Bovendien worden bestaande belastingvrijstellingen geschrapt. Hiermee hoopt de bankroete extreemlinkse regering in Athene tot € 2,5 miljard extra binnen te halen.

Bankgeheim EU afgeschaft

Als voorbereiding op de invoering van een dergelijk rigoureus belastingsysteem in heel Europa heeft de EU al enige tijd geleden het bankgeheim zo goed als compleet afgeschaft. Na de aansluiting van Luxemburg en Oostenrijk bij de Europese maatregelen wordt het mogelijk ook buitenlandse bankrekeningen te controleren. Het is de bedoeling om vanaf 2017 op wereldwijd niveau eenmaal per jaar de financiële gegevens van burgers uit te wisselen en te vergelijken.

Vaste belasting op bankrekeningen

In is het al sinds 2013 verplicht om het in het buitenland geparkeerde vermogen boven de € 50.000 aan de belastingdienst op te geven. Het gaat daarbij niet alleen om vastgoed, maar ook om bankrekeningen, verzekeringen en aandelen.

Burgers die onvoldoende of verkeerde informatie geven krijgen boetes van minstens € 10.000,-. Tevens heeft de Spaanse regering de weg vrijgemaakt om over alle bankrekeningen van de Spanjaarden een vaste belasting van 0,03% te heffen.

Afschaffing contant geld

De recente berichten over verregaande plannen voor de afschaffing van contant geld in Europa passen perfect in deze context. Op 23 Griekse eilanden mogen rekeningen van boven de € 70,- binnenkort niet meer cash worden betaald, maar worden alleen nog bankpasjes of creditcards geaccepteerd. Ook Frankrijk en Spanje voeren nog dit jaar nog strengere kapitaalbeperkingen in.

Volgens experts zoals econoom Kenneth Rogoff en Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, zijn dit allemaal maatregelen die uiteindelijk zullen leiden tot het totaal afschaffen van contant geld. Zodra dat is gebeurd ligt de weg voor overheden en volledig vrij om belastingen, toeslagen en rentes over de rekeningen en andere bezittingen van burgers te gaan heffen, en deze automatisch af te schrijven, zonder dat de gewone man hier ook maar iets tegen zal kunnen ondernemen.

Lees verder via: xandernieuws.punt.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meeste komen al niet rond, Kabinet: ZZP’ers moeten meer belasting gaan betalen

Daar is weer een bubbel: Meer huizenkopers laten hypotheekrente lang vastzetten