in , ,

EU-ombudsman eist transparantie over Draghi’s mysterieuze praatclub

Ze ontmoeten elkaar vaker dan menige familie, de hoogste bankiers van deze wereld. Ze komen geregeld samen in het -hoofdkwartier Frankfurt, Bazel (de Bank voor Internationale Betalingen, de der centrale banken), of Washington (). ECB-president Mario Draghi draait volop mee in dit netwerk. Hij is zelfs lid van de ‘Groep van 30', een mysterieuze lobbyclub van hoge bankiers. De -ombudsman Emily O'Reilly vindt nu dat dit lidmaatschap de onafhankelijke reputatie van de Europese Centrale Bank aantast en eist meer transparantie.

‘Het is belangrijk het publiek te laten zien dat er een duidelijke scheiding is tussen toezichthouder ECB en de financiële ', aldus Ombudsman O'Reilly. Volgens haar mag Draghi best praten met zijn vakgenoten en beleidsmakers, maar moet dat wel transparanter. En er zou volgens de Ierse sowieso geen sprake moeten zijn van een lidmaatschap.

Ze pleit dan ook voor een ethische code voor deelname van bestuurders aan deze invloedrijke discussieclubs binnen de financiële sector. De ECB zelf reageerde 17 januari met de mededeling dat zij ‘kennis heeft genomen van de aanbeveling en later hierop zal reageren'.

Draghi's lidmaatschap van de G30 werd al eerder aangekaart door Corporate Europe Observatory (CEO). Een woordvoerder is blij met de actie van O'Reilly: ‘Dit is heel belangrijk. De ECB denkt helaas veel te weinig na over potentiële belangenconflicten.' De vaste adviseurs van de ECB zijn volgens hem ‘vrijwel uitsluitend vertegenwoordigers van de financiële sector.' Dat is pikant aangezien de ECB sinds 2014 niet alleen over het monetaire beleid in de gaat, maar ook -onafhankelijk- toezichthouder is op de bankensector.

De G30 is een soort lobbyclub met grote invloed. ‘De G30 publiceert bijvoorbeeld rapporten met aanbevelingen voor financiële regelgeving. De conclusies daarvan passen vervolgens opmerkelijk goed in het straatje van de grote banken, die natuurlijk ook lid zijn van deze praatclub', aldus de CEO-woordvoerder.

Leden van de hoge praatclub zijn, naast Draghi, onder meer Axel Weber (president-commissaris van de Zwitserse bank en voorzitter van de internationale bankenlobby Institute of International Finance), Mark Carney (gouverneur van de Bank of England), Zhou Xiaochuan (Gouverneur van de Chinese Centrale Bank), oud-ECB-president Jean-Claude Trichet en de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman.

Prima, dat deze knappe koppen met elkaar overleggen, praten staat vrij, maar een club met zoveel invloed hoort niet in de schaduw te opereren anno 2018.

Bron: volkskrant.nl

Lees ook eens verder bij de bron: Politalk.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Multiresistente TBC reist mee met migranten

Er dreigt morgenvroeg alweer een shutdown van de Amerikaanse overheid. Hoe zit dat?