in ,

EU-richtlijn: burgers mogen worden gedood bij een opstand/demonstratie

In het Europees Verdrag tot bescherming van de (EVRM), waar Nederland sinds 1954 aan gebonden is, in Artikel 2 stelt dat eenieder recht op leven heeft, en dat daarop enkele uitzonderingen zijn. Een van de uitzonderingen is het doden teneinde een oproer of opstand te onderdrukken. In 1983 is middels Protocol 6 EVRM de doodstraf afgeschaft, behalve tijdens oorlog of onmiddellijke oorlogsdreiging.

Uit lid 1 blijkt dat de doodstraf is toegestaan indien een rechter die oplegt. Uit lid 2 blijkt dat er drie situaties zijn waarin het ombrengen van iemand (dus zonder tussenkomst van een rechter) toegestaan is:

a. Jouw recht op zelfverdediging indien iemand jou van het leven wil beroven.

b. Een agent die iemand doodt bij een arrestatie of bij een uitbraak uit de .

c. Een agent of militair die iemand doodt tijdens een oproer of opstand.

De laatste situatie is natuurlijk de meest cruciale in dit verband. Hier wordt gesteld dat de overheid, om een oproer of opstand te onderdrukken, het recht heeft mensen te doden. Wat zijn de definities van oproer of opstand? Dat kan een demonstratie zijn tegen een -top in , of een opstand van een deel van de bevolking tegen regeringsmaatregelen, zoals we die al in en Spanje hebben gezien.

Dus pas op wat u Tweet!

Meer bij eunmask.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Video: wie controleert de wereld?

Banken grijpen nog steeds de macht en zittende premiers worden vervangen door bankiers